CUBRA HOME
AUTEURS

© 2018

Tekst en beeld: Jan van Oevelen & Stichting Cultureel Brabant (CuBra)

 

Serie 1
Serie 2
Serie 3

Jan van Oevelen

BROEKHOVEN 1975 - Serie 2

 


Valkenierstraat

 

Dwalend door de straten, loop ik een straat in, de Valkenierstraat, waar de auto's keurig aan een kant staan geparkeerd.

Ook de stoep wordt netjes geveegd. Waar zie je dat nog?

 

 

Ver achter de vlijtige dame zie ik een jong stelletje tegen de muur staan. Ik spoed me er naar toe en leg de liefde vast op de gevoelige plaat.

 

 

  DETAIL

De volgende dag keren we terug naar de Sevenhoekstraat.

 

DETAIL

 

Dat straatfotografie niet geheel zonder gevaar is geeft een foto hier aan. Hoewel .... nee hoor het geheel is in scene gezet tot enorm veel plezier onder de deelnemers. Vooral toen de foto gemaakt was. De straat is de Sevenhoekstraat.

 

DETAIL

 

Er werd ook veel geklust op straat - hier de Van Hessen Kasselstraat hoek Sevenhoekstraat.

 

De garage was niet nodig, de kennis zat bij de mensen zelf en ze hadden zo gezegd 'Gouden handjes'. De monteur is Henk Duits en zijn dochter Marianne.

 

De dames, Marieke Beurskens, Joke van de Sande en Jeanette van Osch, hielden een oogje in het zeil, want alles moest na de reparatie wel goed opgeruimd worden. Of hadden ze het ergens anders over ...? Zij staan overigens op de hoek van de Pauwels van Haestrechtsraat.

DETAIL

 

Van Malsenhof

We komen nu in een straat waar het erg stil is, de Van Malsenhof. Een auto die duidelijk wacht op zijn monteur, maar geen mens te zien. Zouden ze er lucht van gekregen hebben dat een fotograaf door de wijk zwerft?

 

 

 

De aanblik is echter zeer de moeite waard om vast te leggen. Een doorkijk vanaf de Broekhovenseweg, met links de tabakswinkel van Jan en Mieke Couwenberg – van Beurden en rechts groentezaak Van Hees.

 

DETAIL

 

Deze foto's zijn van hele lieve mensen die destijds voor mij uitgebreid poseerden. Ad Monkel...

 

 

Ad en zus Monkel met buurvrouw Miet Bogaard. Beide genomen in de Van Hessen Kasselstraat.

 

 

Op weg naar de Groenstraat, want ik wilde de fabriek Phoenix van de achterkant fotograferen, liep ik door een straatje waar ik aangesproken werd door een paar aardige mensen. Nee ze wilde niet op de foto, maar ik mocht wel hun tuintje fotograferen en vanuit de slaapkamer van boven de fabriek fotograferen. Hier hun tuintje met een skippybal.

Ook mooi te zien is het teiltje (waar ze de kinderen in waste?) en op de andere foto de oude vuilnisbakken.

Het huis grenst aan de kinderwagenfabriek Mutsaerts.

 

 

 

 

Vanuit een slaapkamerraam gemaakte foto's, vanuit een van de huizen in de Van Hessen-Kasselstraat. Hier is het terrein van de achterkant van Phoenix te zien, maar ook een deel van de volkstuintjes waar door de mensen, vooral de jongeren,  met regelmaat over gesproken werd. Let ook eens op de duivenkooi van Piet Lauwre.

 

DETAIL

Zeer tegen mijn gewoonte in plaats ik nu een paar foto's die eigenlijk 'mislukt' zijn. Bij het rolletje was licht gekomen, vandaar de lichte strepen. Toch vond ik dat u ze moest zien, omdat er een paar leuke details op staan; als het lelijk eendje en de schoorsteen van Twernerij en Ververij Broekhoven (TVB). De foto's zijn gemaakt van de Groenstraat, mogelijk vanuit het huis met het poortje die ik eerder heb geplaatst.

 

 

 

 

We gaan weer even een andere kant op en beginnen bij de splitsing Stevenzandsestraat - Havendijk. We gaan de Stevenzandsestraat in en kijken ook op de hoek van de Leenherenstraat nog even rond.

 

Op de splitsing zie ik links op de hoek Tournooistraat - Stevesandsestraateen een groepje kinderen die softbal aan het spelen zijn. Zij gaan zo fanatiek op in het spel dat het de moeite waard is het vast te leggen. Het is een open speelveld bij de hoek van een straat. 

 

 

 

 

Deze foto is op de splitsing waar ijzerhandel Van Raak begon en waar vroeger een oude locomotief stond.

 

We zijn bij de Leenherenstraat aan beland. Hier zat vroeger een slager: Van de Pas.

 

Op de andere hoek zat bakkerij Glorius.

 

Over stank en rommel gesproken, hier een goed voorbeeld. Ook nog dicht bij de huizen! Zou nu niet meer mogelijk zijn denk ik. Voor de foto ben ik zo te zien op een muur geklommen. De andere foto is weer een fraai overzicht van de straat.

 

DETAIL

 

 

 We vervolgen onze weg en lopen verder de Stevezandsestraat in. Ik kijk mijn ogen uit! Ze zijn begonnen met de hele straat te slopen! Ik had het liever gefotografeerd toen het nog authentiek was. Maar vooruit dit heeft ook weer zijn charme. Ik ontmoet er zelfs de laatste bewoners in de straat: Jo Hoogs, Jos Smulders Het meisje is vermoedelijk een dochter van Smulders en Sjaak van Dongen.

Wat zou hier allemaal in de loop der tijd gebeurd zijn, vraag ik me af.

 

 

 

 

Als je door zo'n straat loopt dan wordt je vanzelf nieuwsgierig wat er allemaal in die vervallen en half gesloopte huizen te zien is. Dit zijn een paar beelden van wat ik daar aantrof.

In een later stadium steken we de Broekhovenseweg over waar ik een vergelijkbare situatie aantrof.

 

 

 

 

 

We bekijken nog even de sloop van de panden van een andere kant. Wat een ravage als je het zo bekijkt. Bij een van de foto's krijg je ineens een ruim beeld van wat er achter te zien was: de Broekhovense kerk en een stukje van de school.

 

 

 

Vanuit de Stevezandsestraat hadden we al een stukje van de Maria-meisjesschool gezien. Bijna aan het einde de Heikestraat vind ik de ingang en tref ik enkele tieners aan die graag eens op de foto wilden. Zulke stralende gezichten kun je dat toch niet weigeren? Let eens op de kleding, vooral de broeken vielen mij op. Op de onderstaande foto staat Eddie van de Sande met een onbekend vriendinnetje. Op de foto daarna Wil van Beuren en nog een onbekend meisje.

 

 

 

Ik zou de volgende foto's 'vriendschap' en 'ontluikende liefde' kunnen noemen. In de toegang naar de school stonden nog twee meisjes en een jongen met een stoere Zundapp met hoog stuur, wat je volgens mij niet zoveel zag.

Eerst wilde de twee vriendinnen, Sanne Bruurs en Ans Meiling, wel op de foto, maar even later wilde het verliefde stel ook wel laten zien hoeveel ze van elkaar hielden. Of het uiteindelijk tot een vaste relatie is gekomen weet ik niet.

 

 

 

 

Heikestraat

Ik verlaat de poort van de Maria meisjesschool en draai links de Heikestraat in. Naast de poort staat het klooster(tje) van de Dochters van O.L. Vrouw van het H. Hart waar de nonnen woonden die er les gaven. Het beeld wat we op de foto's zien, is inmiddels verdwenen. Waar het naartoe is gegaan weet ik niet. Het is ook mooi om de oude auto's te zien.

Velen herinneren het gebouw ook als clubhuis en van cursussen en naailessen.

 

 

 

Aan de overkant van het klooster destijds, werd mijn aandacht getrokken door een gebouw op de hoek Heikestraat - Piusstraat. Waar op de hoek het voormalige café De Wierk zat. Voor de liefhebbers: "De schoonheid van verval". Ik kon het niet laten om er een paar foto's van te maken en kreeg ook toestemming om vanuit het klooster foto's van bovenaf te maken. Deze hoek is nu compleet vernieuwd denk ik.

 

 

 

 

DETAIL

 

 

DETAIL


Serie 1
Serie 2
Serie 3