Parijs - 19e eeuw Jean-Anthelme Brillat-Savarin (1755-1826)

CuBra

HOME

 

1755, 2 april

Jean-Anthelme Brillat-Savarin geboren in Belley

1825, december

Physiologie du goût

Ed.: 1850

Fijnproeverij is besmettelijk

C'est aussi par suite de cette perfection que la gourmandise est l'apanage exclusif de l'homme.

Cette gourmandise est même contagieuse, et nous la transmettons assez promptement aux animaux que nous avons appropriés à notre usage, et qui font en quelque sorte société avec nous, tels que les éléphants, les chiens, les chats et même les perroquets.

Si quelques animaux ont la langue plus grosse, le palais plus développé, le gosier plus large, c'est que cette langue, agissant comme muscle, est destinée à remuer de grands poids, le palais à presser, le gosier à avaler de plus grosses portions, mais toute analogie bien entendue s'oppose à ce qu'on puisse en induire que le sens est plus parfait.

Brillat-Savarin in 1848 (Anoniem)

1826, 1 februari Brillat-Savarin overlijdt in Parijs.

Nederlandse vertaling door Wina & Han Born; 1987

Smakelijk eten is klaarblijkelijk aanstekelijk, want wij herkennen deze eigenschap ook in de dieren die wij hebben getemd en die vaak in gezelschap van de mens verkeren, zoals olifanten, honden, katten en zelfs papegaaien.

Soms vinden wij bij dieren een grotere tong, een meer ontwikkeld verhemelte of een groter keelgat, maar dat komt omdat die tong dan moet dienen om zwaardere brokken te verplaatsen, dat zo'n verhemelte dan ook tegen een grotere druk bestand moet zijn en dat door zo'n keelgat ook grotere porties moeten kunnen verdwijnen. Uit dit alles valt echter nergens op te maken, dat het smaakvermogen beter ontwikkeld zou zijn.

 

Phyisologie du goût, ed. 1959