CuBra

NIEUWS

Nieuwe cd van Treveris: ‘Spekskes mee zaand’

Treveris: het Noord-Brabantse ensemble bestaande uit Marja van Trier (teksten en zang), Peter Claessens (arrangementen en piano) en Cees van der Maas (accordeon). De teksten in het dialect van Loon op Zand – voor elke oplettende luisteraar verstaanbaar – zijn gevarieerd zoals dat bij Treveris steeds het geval is, van chansons en gevoelige ‘luisterliedjes’ tot schlagers en regelrechte protestsongs.

Op donderdagavond 27 oktober 2005 kwamen op Schiphol elf asielzoekers om het leven bij een felle brand in een cellencomplex. Vrijwel meteen daarna schreef Marja van Trier een vlammend protest: ‘Nederlaands nest (schaand van Schiphol)’. Dit lied, dat al menig publiek tot aandachtig luisteren en tot herdenken heeft gebracht, is opgenomen op deze cd. Daarmee is deze cd ook een monument voor elf mensen op zoek naar een beter leven.

Verder staan op deze cd enkele meezingers die zich inmiddels bij talloze live optredens hebben bewezen, zoals ‘Spekskes in de pan’, ‘Onder den douche’ en het bekende ‘Trappistenbier’. Maar ook lofliederen op fotograaf Martien Coppens (‘Gij hèt ze nog gezien’) en op Vincent van Gogh (‘Sterrenaacht’; naar het bekende lied van Don MacLean) zijn hier opgenomen. Yesterday van de Beatles kreeg met ‘Giesteren’ een overtuigende Brabantse.

Van het eigen chanson ‘Il pleut sur Reims’ dat in het Frans is te vinden op de cd Sur la Butte! is op deze cd een Brabantse versie te vinden. Als laatste is een gevoelig loflied op het natuurschoon van de Loonse en Drunense Duinen opgenomen, dit keer niet op een eigen muziek, maar op een melodie van Jean Sibelius. Dit lied is – met fraaie beelden – te beluisteren op www.treveris.nl (of op Youtube: www.youtube.com/watch?v=ktYh75IQNrE).

‘Spekskes mee zaand’ kost 15 euro en kan voor dit bedrag (inclusief verzendkosten) worden besteld via www.treveris.nl