CuBra

NIEUWS

2012

Het jaar van

De Taal van Tilburg

 

 

Stadsmuseum onderzoekt Taal van Tilburg
 

Onze opa’s en oma’s deden het al: Tilburgs praten. Maar zouden ze ons vandaag de dag nog verstaan? Of is ons dialect te veel veranderd? En hoe dan? Met deze vragen en meer gaat het Stadsmuseum in 2012 aan de slag. ‘Taal van Tilburg’ samen met Tilburgers anno nu: kinderen, jongeren, nieuwe Nederlanders, volwassenen, ouderen. En samen met partners van formaat zoals kenners van de Tilburgse taol, onderwijs van laag tot hoog, diverse culturele en kunststichtingen.

Ook streetwise
Het project ‘Taal van Tilburg’ is net begonnen en duurt het hele jaar. Aanleiding waren de 8.000 kaartjes van Wil Sterenborg. Deze oud-leraar die alles weet van taal, noteerde precies hoe we Tilburgs spraken. Zijn dialectkaartjes gaf hij aan het Stadsmuseum. En dat wil op zijn beurt de vertaalslag maken van erfgoed naar hedendaagse kennis.
Dat daar veel te ontdekken valt, staat buiten kijf. Wat te denken van bijvoorbeeld het feit dat de stad meer dan honderd nationaliteiten telt? Een mix van culturen die overal talige sporen achterlaat. Op papier, op straat, in gesprekken. Zeker bij streetwise jongeren. Sowieso staat taal nooit stil en ook (in) de Tilburgse mond niet.

Levend archief
Het Stadsmuseum organiseert veel activiteiten die het in 2012 samen met anderen uitvoert. Zo zingt een schoolklas tijdens de Kčnderkwččk een nieuw Tilburgs taallied. Gaat Regionaal Archief Tilburg op zoek naar Turkse taalverwerving in Tilburg. Vullen jongeren hun eigen tekstorgel. Komen er onder meer sprekende fotowedstrijden en tentoonstellingen, verbindende lesprojecten, verrassende stadwandelingen en de ‘Taal-van-Tilburgdag’ in november.
Kortom: voor iedereen valt er te horen, te lezen, te praten, te schrijven. Het is deze levende taal die het Stadsmuseum wil onderzoeken en registreren. Een eigentijds archief waar alle Tilburgers uit kunnen putten en aan kunnen bijdragen.

Kijk voor meer informatie en de agenda op www.taalvantilburg.blogspot.com

 of op www.stadsmuseumtilburg.nl.
 

Diverse partners onderzoeken, registreren en collectioneren samen met het Stadsmuseum de Taal van Tilburg: amateurfotografen verenigingen, Bibliotheek Midden-Brabant, Boekhandel Selexyz-Gianotten, Cees Robben Stichting, CiST, CUBRA, diverse basisscholen en voortgezet onderwijs, Ed Schilders, Erfgoed Brabant, Factorium, Fontys Hogeschool voor de journalistiek, Heemkundekring Tilborch, Jan Stads, Jetske van der Velden, Museum De Pont, Paul Spapens, Regionaal Archief Tilburg, Stadsgidserij Tilburg, Stichting Kunstprojecten Tilburg, Stichting Tilburgse Taol, Stichting tot Behoud van Tilburgs Cultuurgoed, Taolklas van Stichting Tilburgse Taol, Turkse gemeenschap.