CuBra

HOME

 

Verkoopprijs: 12,50 euro

 

Omvang: 108 pagina's

 

Formaat: 21 x 21 cm

 

Afwerking: genaaide paperback

 

ISBN -nummer: 978-90-6663-054-3

 

'De kapel op de Hasselt’, is het tweede deel van de reeks InTilburg.  Met deze uitgave ondersteunen uitgever, auteurs, en kopers de restauratie van de Hasseltse kapel.

Ronald Peeters & Ed Schilders

 

 

De kapel op de Hasselt

Een bloemlezing uit het werk van 40 Tilburgse auteurs

 

De Hasseltse kapel in woord en beeld

 

Kapelboek ondersteunt restauratie

 

Niet alleen gelovige bedevaartgangers hebben zich al eeuwenlang in de Hasseltse kapel laten inspireren, gedurende de laatste honderd jaar zijn de Zoete Lieve Vrouw, haar kapel, en de meimaand ook het onderwerp van tientallen teksten en kunstwerken geworden. Om de huidige restauratie van de kapel te ondersteunen, verschijnt op 14 december het boek De kapel op de Hasselt. In deze bloemlezing hebben Ronald Peeters en Ed Schilders een keuze gemaakt uit het geschreven en beeldend werk van veertig, meest Tilburgse auteurs en kunstenaars. Van de oudste foto, rond 1900 gemaakt door Henri Berssenbrugge, tot nieuw werk van hedendaagse fotografen als Harrie Janssens en Joep Eijkens. Zeer bijzonder is een nooit eerder gepubliceerde kleurenets van Hendrik de Laat.

Met de aankoop van het boek ondersteunt ook de koper de restauratie. Tijdens een fondswervingsdiner op 14 december zal de uitgever, Dré Stevens, directeur van Drukkerij Gianotten, bij wijze van voorschot een cheque aanbieden aan de Stichting Hasseltse Kapel.

De geschiedenis, de processies, de bedevaarten, en natuurlijk ook de snoepkramen in de meimaand, ze hebben alle een plaatsje gekregen in de bloemlezing. ‘We hebben gestreefd naar een zo breed mogelijk scala,’ zegt Ronald Peeters, ‘schilderijen, gravures, jeugdherinneringen, en oude legendes, maar ook merkwaardige krantenberichten, en gedichten in de Tilburgse volkstaal.’ Ook aan enige legendarische bewoners van het Hasseltplein, zoals voorbidster Virginie Doorakkers, en snoepwinkelierster Keeke Staps, zijn korte hoofdstukken gewijd. En voor wie niet meer precies weet wat een rozenhoedje was, een ‘tientje’, of het snoepgoed bakkesvol: het boek bevat een hoofdstuk met de verklaringen.