Tom America
Muzikant
Componist
Spraakmaker
Cultuurondernemer


OVER DE NIEUWE CD  INTERVIEWS AUTEURS TEKSTEN HOME

ED SCHILDERS OVER TOM AMERICA

BRABANTS SPECIAAL  
 
Pas op twintigjarige leeftijd leerde Tom de gitaar kennen en begon hij te spelen. Hij studeerde toen nog op de kunstacademie in Tilburg. De gitaar kwam goed van pas bij het toezingen van een meisje.
Hij trad een tijd lang op met de band MAM en zij wisten zelfs een hit te scoren. Maar toch ging zijn ontwikkeling (ontwikkeling) een andere kant op.
Misschien maar goed ook, want anders hadden we onder andere dit (dit) moeten missen.
Het is een stukje uit de nieuwste CD van Tom en sextet aNDERE ANDERe.



Dit sextet is volgens Tom de crème de la crème uit de wijde omgeving. (omgeving)
Samen hebben zij de bijzondere CD (CD) De Tilburgse Vierjaargetijden opgenomen. Zoals de naam al zegt komen de vier jaargetijden op deze CD aan bod. Maar hoe?! (hoe?!) Op zijn vraag aan de bejaarde dames, die de winter zouden vertegenwoordigen, hoe vroeger de winters werden ervaren kreeg hij een spontaan en heftig antwoord. (antwoord)
Tom is altijd met taal bezig. Ook op de vorige CD, tjielp tjielp, stond taal in de schijnwerpers. Hier gebruikte hij gedichten van Jan Hanlo om zijn ideeën te verwerkelijken. (verwerkelijken)


(Klik pijl voor voorbeeld.)


Hoe verwerkt hij taal en spraak in zijn composities? (composities?) Zelfs bij het horen van heel simpele woorden ontdekt hij vaak muziek. (muziek)
Tom ziet zichzelf niet zozeer als een muzikant of componist, maar meer als een cultuurondernemer. (cultuurondernemer)
Diezelfde cultuurondernemer vindt het ook prettig om met en voor kinderen te werken en te componeren. (componeren) Hun onbevangenheid (onbevangenheid) inspireert hem. Toch ligt zijn eigen kindertijd (kindertijd) al ver achter hem.
Ondanks zijn leeftijd zit Tom nog boordevol ideeën die hij ook nog eens uitvoert. Over Brussel en Amsterdam heeft hij composities gemaakt. Oostende (Oostende) en Sienna (Sienna) staan eraan te komen.
En wat als hij straks 55 jaar is? Wordt het dan geen tijd om rustiger (rustiger) aan te gaan doen?

Interview: Frans Tooten

TERUG NAAR BEGIN VAN DEZE PAGINA