Bossche School in Oss

Kunst is geen wedstrijd, en dit geldt ook voor architectuur. Maar we maken allemaal wel eens een rijtje namen van kunstenaars of architecten van wie we het werk waarderen of bewonderen. Zo is Le Corbusier het grote voorbeeld voor Herman Hertzberger.
Al jaren word ik gefascineerd door het werk van de Mexicaanse architect Luis Barragán (1902-1988), zie www.barragan-foundation.org,  en de Engelse schilder William Scott (1913-1989), zie www.williamscott.org. Het werk van Barragán staat – naast Peter Zumthor en John Pawson – op mijn verlanglijstje ‘ooit eens te gaan bekijken gebouwen’. De stillevens van Scott zag ik voor het eerst in Tate Modern. Later zag ik een door hem geschilderd portret in het Musée des Beaux-Arts in Quimper (Bretagne, Frankrijk). Zijn schilderijen laten me niet los. En dit verschijnsel is volgens mij het enige kwaliteitscriterium, want het gaat er niet om dat de liefhebber het werk achtervolgd, maar het werk de liefhebber.


Burgemeester van de Elzenlaan

Door de Cursus Kerkelijke Architectuur in het Kruithuis denk je bij Bossche School op de eerste plaats vanzelfsprekend aan de gemeente ’s-Hertogenbosch.
En Breda is door de wijk Haagse Beemden een goede tweede. Maar welke plaats volgt er dan?
Het boek ‘Bossche School in Oss’ (2011) van Hettie en Kees Peterse laat zien dat er in deze gemeente een groot aantal Bossche School-projecten zijn gerealiseerd.
Op het omslag van de publicatie staat een kleurenfoto van de voorgevel van het eigen woonhuis (1968) van architect Jan Peterse (*1927). Het huis aan de Burgemeester van de Elzenlaan in Oss heeft niet het lichaam van een vogel en het hoofd van een vrouw, maar toch zingt het me toe...

Hettie Peterse en Kees Peterse: ‘Bossche School in Oss’ (2011),
ISBN 978-90-8962-009-5

Arnoud Geux