CUBRA HOME

INHOUD Hélène Wagener

 

 

 

 

 

De Tilburgse Hélène Wagener schreef al eerder twee jeugdboeken en drie thrillers. Onlangs verscheen Morbide, haar vierde thriller die naar zij hoopt het eerste deel zal zijn van 'een Tilburgse Baantjer'. Voor de promotie zorgt onder anderen de Tilburgse artiest Frans van der Meer die een sfeervol rapnummer schreef.

Hélène Wagener werkt aan 'een Tilburgse Baantjer'

 

De

De Tilburgse thrillerschrijfster Hélène Wagener. Foto Joep Eijkens.

Door Joep Eijkens

De in Oosterhout gevestigde uitgeverij Keytree is een zogenaamde printing-on-demand-uitgever, ook wel pod-uitgever genoemd. Dat betekent dat er zoveel boeken geprint worden als er besteld worden. Wie iets geschreven heeft en het uitgegeven wil zien, kan zijn of haar manuscript insturen. Ziet Keytree er voldoende kwaliteit en brood in dan wordt het boek op de markt gebracht, maar steeds in een aantal dat bepaald wordt door de vraag.

Op 30 april verscheen bij Keytree de thriller Morbide van Hélène Wagener. Het betreft de vierde thriller van de Tilburgse schrijfster. Vanwege corona wordt de officiële boekpresentatie uitgesteld tot nader order. Wèl is al bekend dat de presentatie opgeluisterd zal worden door Frans van der Meer. De Tilburgse artiest die met name bekend werd door zijn creatie Ferry van de Zaande, maakte een rapnummer ter promotie. Bovendien komt er een 'thrillerspeurtocht met augmented reality', die samengesteld werd door Saskia Bodelier en Marieken Smeets-Bielars.

 

Het omslag van de thriller 'Morbide' werd ontworpen door Robin Maas

Uitlaatklep

Hélène Wagener. (Tilburg, 1969), moeder van drie dochters en twee stiefkinderen, schrijft al sinds haar jeugd. 'Schrijven is voor mij een uitlaatklep, pure ontspanning', laat zij op haar website weten. 'Het creëren van een spannend verhaal kost me weinig moeite, ik ga er geheel in op.'

Naast thrillers en jeugdboeken schrijft zij human interest artikelen voor het Tilburgse huis-aan-huisblad

Reeshofjournaal waar zij ook de advertentieverkoop voor haar rekening neemt. Daarnaast werkt ze als receptioniste bij een zorgorganisatie in Tilburg. Ze is dus druk bezet en alleen al tegen die achtergrond kun je

je goed voorstellen dat het schrijven voor haar 'pure ontspanning' is.

 

 

Hélène Wagener in haar schrijfkamer. Foto Joep Eijkens

 

Maar hoe gaat dat eigenlijk bij haar in z'n werk, het schrijven van een thriller? “Het begint met iets uit de realiteit”, antwoordt Wagener. “Bijvoorbeeld een krantenbericht over een verlaten camping met criminelen. Ik bedenk een plot, bedenk personages en maak een schema. Op een gegeven moment beginnen de personages in mijn hoofd te leven. Als ik schrijf is het alsof ik naar een film kijk, naar mijn eigen fantasie kijk. Maar schrijven is ook schrappen. Het moet zo soepel leesbaar zijn dat het lijkt alsof de lezer naar een filmpje zit te kijken, net zoals ik dat heb bij het schrijven.”

 

Hélène Wagener vond haar inspiratie onder meer in het souterrain van haar flatgebouw. Foto Joep Eijkens.

 

Film

Ze schrijft bijna dagelijks. “Schrijven is voor mij ontspanning. Dus ik probeer altijd 's avonds na het eten een uurtje te schrijven. Maar ik moet er wel voor waken dat ik niet langer door ga, want dan krijg ik last van mijn nek.

Niet alleen de krant is haar inspiratiebron. “Het kan ook een kunstwerk zijn of muziek. Of ontmoetingen en uitspraken van mensen.”

Ook leest ze 'best veel' thrillers. “Loes den Hollander lees ik het liefst omdat zij ook zo soepel schrijft, net zo toegankelijk als ik. En Jet van Vuuren vind ik ook goed.”

 

Proeflezers

Ze leest wel eens wat voor aan haar man als het boek nog in wording is. “Wil is geen lezer, maar ik lees hem af en toe bepaalde stukken voor. Afhankelijk van zijn reacties verander ik wel eens wat. Want het moet makkelijk, lekker toegankelijk zijn.” Ook functioneren enkele vriendinnen als 'proeflezer'. “Want ik kan zelf wel vinden dat het spannend is, maar vindt een ander dat ook? Eén vriendin leest van begin af aan mee, dat stimuleert natuurlijk. Zij heeft ook mijn nieuwe thriller geredigeerd. Trouwens, de uitgever leest ook van begin af aan mee. Soms zegt hij wel eens: 'Schiet eens op!'- voor de grap, hè.”

Het schrijven van een thriller kost haar 'dik een jaar'. “Ik schrijf iedere dag behalve in december, dan heb je de feestdagen, dan gun ik me zelf wat rust.”

Vooral via sociale media krijgt zij reacties bij het verschijnen van een nieuw boek en meestal zijn die positief, vertelt ze: “Dan schrijven ze bijvoorbeeld dat het toegankelijk is, dat ik een vlotte schrijfstijl heb en dat het tot aan het einde toe spannend blijft. Net zoals in het echte leven, niets is zoals het lijkt.”

Rijk zal ze niet worden van haar boeken, maar daar gaat het haar ook helemaal niet om. “Dat anderen jouw verhaal lezen, dat vind ik bijzonder. Dat ik anderen kan amuseren met wat in mijn brein is ontstaan... Bij ieder nieuw boek dat uitkomt denk ik: dat heb ik weer bereikt

 

De schijfster in het souterrain. Foto Joep Eijkens.

 

Levensverhaal

Tussen de vele bedrijven door is ze ook nog bezig met de geschiedenis van haar familie, zo blijkt. Ze laat een paar mooie oude foto's zien, onder meer van haar grootmoeder die als een soort filmster poseert op een foto uit de jaren dertig.

Zou je daar geen boek over willen schrijven?

“Ik denk wel eens; zou m'n eigen levensverhaal iets zijn? Ik ben geen onbeschreven blad...geen heilige Het zou kunnen, maar ik weet het nog niet... Ik wil mensen altijd pleasen, maar ga je de diepte in dan … ik wil geen mensen kwetsen... Maar je zou er ook een roman van kunnen maken natuurlijk...Ik weet het gewoon nog niet.”

 

Tilburg-West

Haar nieuwe thriller Morbide gaat over twee mysterieuze moorden in Tilburg-West die opgelost wordn door twee politierechercheurs een een misdaadverslaggeefster. Wagener woont zelf in Tilburg-West en heeft ook diverse duidelijk herkenbare Tilburgse plekken in haar thriller opgenomen. “Maar het is fictie hoor”, onderstreept ze. Of het Tilburgse element ook Tilburgse lezers zal trekken, zou ze niet weten. “Ik hoop het wel, maar het verhaal kan in iedere stad gebeurd zijn.”

Inmiddels is ze al een tijdje bezig met een vervolg. Ze heeft het over 'het tweede deel' van wat een 'Tilburgse Baantjer'-serie zou kunnen worden. Aan nieuwe stof geen gebrek, maar daar wil ze nu natuurlijk nog niets over kwijt. Wel laat ze alvast het rapnummer van Frans van der Meer horen, voorzover dat al klaar is. Klinkt heel goed, met die zware Fred van Boesschoten-stem die we ook van dat prachtige nummer 'Des 'n Schôôn Waoge' van de Tilburgse artiest kennen. Een fragment:

 

Pas op dit is morbide

Je denkt dat ik het niet zie

Maar je ogen liegen niet

Jouw morbide...

 

En dat is nog niet alles want Van der Meer werkt ook aan een clip waarin hij zelf de rol van crimineel speelt. Voeg daarbij de eerder genoemde 'thrillerspeurtocht' en het is duidelijk dat schrijfster en uitgever er alles aan doen om van 'Morbide' een succes te maken.

 

Frans van der Meer in de rol van crimineel zoals hij die speelt in zijn
'Morbide'- clip. Foto Frans van der Meer.

 

 

 

 

* Hélène Wagener: Morbide. Uitgeverij Keytree. Isbn 978-94-92719-35-5. Prijs € 19,95.