Klaas de Graaff

 

De dronken steker

 

Misdaad: doodslag

Jaar: 1884

Topografie: Bergen op Zoom

 
INHOUD DE GRAAFF MOORDZAKEN IN BRABANT

CUBRA HOME


© 2019 Klaas de Graaff & Stichting Cultureel Brabant


 

 

 

De dronken steker

Het gebeurde op het stationsplein in Bergen op Zoom op 8 juli 1884 ’s avonds omstreeks tien uur. Winkelier en koetsier Henri Marinus Janssen uit het Zeeuwse Axel, 34 jaar, in Bergen op Zoom in 1872 getrouwd, stond in die stad bekend als notoire dronkaard. Meerdere keren had hij van de kantonrechter daarvoor een tik op de vingers gehad. Uit het huwelijk waren twee doodgeboren kinderen ter wereld gekomen, voor het gezin zal het weinig geluk hebben opgeleverd. Misschien was dat wel één van de oorzaken van zijn verslaving.

 

Op genoemde dag had hij weer het nodige in het café tot zich genomen, totdat de uitbaatster hem weigerde nog bier te tappen. Hij ging daar vrij moeilijk over doen en de weduwe Joritzaar vroeg haar serveerster de politie te roepen. Die was niet ver, want op dat tijdstip surveilleerde agent Jan van Poll op het plein bij het koffiehuis. "Ga naar vrouw en kinderen", zei de diender tegen hem. Maar dat schoot Janssen in het verkeerde keelgat.

"Loop je hier voor mij, kwade jongen, aap", kreeg Van Poll van hem te horen. Later vertelde de dronkaard dat hij het gevoel had dat iedereen hem moest hebben. Helaas bleef het daar niet bij. Plotseling haalde hij met een mes uit naar de verbouwereerde politieagent, stak hem in zijn buik en nam vervolgens de benen naar huis. “Jezus, ik ben gestoken”, gilde het slachtoffer, gooide zijn sabel op de grond, deed nog enkele stappen en zakte in elkaar.

 

De te hulp geroepen artsen Hendrikx en De Meulemeester hadden op dezelfde avond omstreeks elf uur de agent aangetroffen met een doordringende buikwond waaruit enkele darmen piepten. Zij hadden hem de nodige medische bijstand gegeven, hem naar huis gebracht en ook de volgende veertien dagen bij hem thuis tot 22 juli bezocht. Hoewel ze de buikwand hadden gehecht, had een darm het toch begeven. De temperatuur van zijn lichaam daalde in die dagen tot 360 en verzwakte het slachtoffer dagelijks tot hij ten slotte op 22 juli overleed. De medische kennis van die tijd was nog onvoldoende om een ernstige ontsteking te helpen genezen. Intern onderzoek wees onder meer uit dat zijn spijsverteringskanaal buiten werking was gesteld, waardoor uiteindelijk de agent aan de gevolgen daarvan aan zijn einde kwam. De man was nog maar een jaar daarvoor als agent van politie aangesteld.

 

Janssen kon moeilijk anders dan toegeven dat hij de dader was.

 

De rechtbank vond een straf van vijf jaar voor hem wel van toepassing. Hij zat die uit in de gevangenis in Leeuwarden, waar alle lang gestraften naar toe gingen. Voor zijn vrouw voor die tijd een bijna onmogelijke reis om hem daar van tijd tot tijd op te zoeken. Toch is hij na zijn straf wel weer bij haar terechtgekomen, want in 1890 krijgt het echtpaar in Bergen op Zoom opnieuw een doodgeboren kind.