> home
  
    > speciaal
  
    > auteurs
  
    > teksten
  
    > Brabants
  
    > audio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

>      terug naar Cuny Suselbeek

 

 

 

 

 

 

 

Cuny Suselbeek

columns 

Pasfoto

 

Mijn kinderen hebben een nieuwe ID kaart nodig, schoolfoto’s mogen niet worden gebruikt dus er moeten nieuwe pasfoto’s gemaakt worden. Hoezo gaan we nu al weg?? Dochterlief van 16 schiet spontaan in de stress als het woord  pasfoto valt. Dat gaat zomaar niet. Eerst nog haren wassen (met crèmespoeling want het moet wel glimmen) en dan moet er nog de nodige make-up op het gezicht worden aangebracht. Een dik uur later, als werkelijk de allerlaatste lok wordt vastgezet is hare hoogheid eindelijk gereed voor het portret schieten. Eenmaal aangekomen bij de fotowinkel wordt de spiegel direct in beslag genomen.

Ze schiet gelijk ‘zwaar in een crisis’ want moet ze d’r haar nu achter de oren doen of ervoor? Fotograaf adviseert om het haar, voor een correcte foto, toch maar achter de oren te doen. Klik.Flash... Fout advies, want bij de eerste blik op het resultaat raakt ze bijkans in een shock. Oh my God, check die oren, ik wist niet dat ik zulke grote oren had.

Fotograaf klikt nog maar een keertje, ditmaal met haren over de oren. Tweede blik op het resultaat. Lichte schrik dit keer. Oh nee..deze kan echt niet. Die is te erg, kijk nou, je ziet hier die grote puist op mijn voorhoofd zitten. Fotograaf klikt geduldig voor de derde maal. Dit keer zal het toch wel goed zijn, maar ook deze foto krijgt geen goedkeuring. Hij denkt toch zeker niet dat ze vijf jaar lang naar zo’n vreselijke foto blijf kijken hè? Fotograaf verliest nu duidelijk zichtbaar zijn geduld. Nog eentje en dan is het echt klaar. Klik.Flash… Met ingehouden adem wacht iedereen in de fotowinkel het vernietigende oordeel af. Ze heeft slechts twee seconden nodig: oh nee, deze is nog erger dan de vorige, mijn haar zit hier helemaal plat, kijk nou, ziet er niet uit toch, please, please, mag ik nog één keer?? Fotograaf klikt met fikse tegenzin nu toch echt voor de allerlaatste, inmiddels vijfde maal. Klik.Flash… Met zichtbare afschuw bekijkt ze het resultaat, gevolgd door een hele diepe zucht. De volgende officiële pasfoto is over vijf jaar. Ik kan niet wachten.