> home
  
    > speciaal
  
    > auteurs
  
    > teksten
  
    > Brabants
  
    > audio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

>      terug naar Cuny Suselbeek

 

 

 

 

 

 

 

Cuny Suselbeek

columns 

Auto

 

Auto moet weg. Nieuwe baan, op afstand, dus auto wordt te duur. Op zich niets bijzonders, heb wel meer auto’s gehad. Maar deze auto is nieuw gekocht, alweer negen jaar geleden en het is de eerste auto met wie ik nou ja, een soort bijzondere band heb. Stel het steeds weer uit maar de maandelijkse benzinekosten lopen hoog op. En de inkomsten zijn niet navenant. Het moet. Telefoontje van garageman, heeft een dieseltje te koop, weinig kilometers op de teller, niet te duur, precies wat ik zoek. Maar hoe vertel ik het mijn auto?

Auto die me al die jaren overal naartoe bracht. Soms diep in de nacht, door weer en wind. Sneeuw en orkanen. Auto die me nooit heeft laten staan. Oké, 1 keertje dan, maar dat was omdat accu na 5 jaar aan vervanging toe was. Auto waarin ik heel hard mocht schreeuwen als ik het even niet zag zitten. Auto die over de weg vloog om mijn moeder haar laatste groet te brengen. Auto die mijn spullen uit het oude huis naar het nieuwe vervoerde. Auto die mij na mislukte dates altijd weer veilig terugbracht.

Auto moet schoongemaakt worden. Hoofdsteunen die er negen jaar niet in hebben gezeten worden weer teruggezet. Ook het asbakje achterin, dat eruit ging omdat de kinderen het altijd vol met kauwgom propten, wordt teruggezet. Woensdag wordt auto ingeleverd. Hoop dat ik niet hoef te huilen. Zie de meewarige blik van garageman al voor me: vrouw in tranen bij inleveren auto. Woensdag. Ik rij weg met auto en de kinderen zwaaien op de stoep, auto en mij uit. Toeter een paar keer plechtig als teken van afscheid. Oei, slecht idee. Amper de hoek om en de zwarte mascaratranen rollen over de wangen. Dit wordt niks, maar even pauze met auto bij het benzinestation. Een serieus gesprek volgt van vrouw tot auto. Het moet gebeuren, spijt me, maar mijn besluit staat vast. Ik rij auto nu resoluut direct naar de garage. Tranen blijven uit maar bijna gaat het mis. Radio moet worden omgezet van auto naar nieuwe auto. Garageman krijgt radio er niet uit. Half uur bezig. Hij begrijpt er niets van. Ik wel. Zonder om te kijken rij ik met nieuwe auto weg bij de garage. Nieuwe auto is stukken goedkoper maar wel twee keer zo klein. Heeft niet eens een trekhaak. tsss… Als ie maar niet denkt dat ie auto kan vervangen.