> home
  
    > speciaal
  
    > auteurs
  
    > teksten
  
    > Brabants
  
    > audio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

>      terug naar Cuny Suselbeek

 

 

 

 

 

 

 

Cuny Suselbeek

columns 

Vertrouwen 

 

Grote bedrijven schermen zichzelf tegenwoordig listig af voor prikkelende, kritische vragen en worden verdedigd door een cordon van ervaren persvoorlichters. Ook de overheid is goed vertegenwoordigd en bewaakt door communicatiedeskundigen. Er zijn weinig spontane interviews en de meeste antwoorden/gesprekken worden in voorgekauwde banen geregisseerd.

Letterlijk. Natuurlijk vaar ik blind op de goedheid van mijn medemens en denk ik dat in ieder mens een goedertierenheid schuilt waar ik op kan bouwen als het misgaat. Toch lopen er ook veel individuen rond die ik nog niet eens op de drol van mijn hond wil laten passen. Teveel vertrouwen is geen goede zaak. Maar een teveel aan wantrouwen ook niet. Een dat is nu precies waar ik last van heb. Wanneer is dat nou toch begonnen? Mijn teveel aan wantrouwen? Misschien wel met de komst van deze zelfde mediavoorlichters die gepokt en gemazeld, nieuws in elke gewenste vorm kunnen gieten. Of misschien is mijn wantrouwen al begonnen toen ik hoorde dat Sinterklaas eigenlijk een verklede man was. Maar toch, het baart mij zorgen. Waarom geloof ik werkelijk geen woord meer wat, deze op het oog keurige lieden, allemaal vertellen? Achter een Ministerie van Defensie schuilt een hele persfabriek. Niet dat ze nou per se liegen, neen, het is meer een beetje spelen met de waarheid.

Onze Nederlandse militairen zijn mensen van vlees en bloed en waar gewerkt wordt vallen spaanders. Maar om die spaanders nu zomaar open en bloot naar buiten te brengen, dat gaat wel wat ver. En dus worden er verhalen gemaakt met omleidingen, scherpe bochten en zo nu en dan een juweel van een vondst. Jawel, inderdaad er was een inval geweest van Nederlandse militairen in een ziekenhuis in Afghanistan maar eigenlijk was dat geen inval, maar meer een bezoek.

Er zijn plannen voor een opslag van kernafval in BelgiŽ vlakbij de Nederlandse grens. MaarÖzei een ambtenaar belast met de communicatie aan mij burger: u kunt met een gerust hart slapen want het is 100 procent veilig. Geen vuiltje aan de lucht. En dat laatste had hij nou niet moeten zeggen. Want als iets de geschiedenis ons geleerd heeft, dan is het dat het nooit lekker slapen is op een berg van kernafval. Eigenlijk vertrouw ik eigenlijk alleen nog op Erwin Krol, want als Erwin zegt dat het een regenachtige, gure dag wordt dan weet ik dat het een prachtige dag met zon gaat worden. Leve Erwin Krol. Hoera, Hoera, Hoera.