INHOUD DIVERSE AUTEURS
CUBRA HOME
Heemkundig werk op CuBra
Heemkunde Tilburg Pierre van Beek
Heemkunde Tilburg Lambert de Wijs
Heemkunde Tilburg A.J.A.C. van Delft

Deze rubriek wordt geredigeerd door Ben van de Pol

Copyright 2015 van deze digitale presentatie en ontsluiting: Stichting Cultureel Brabant - CuBra & Ben van de Pol

 

Diverse auteurs - Verspreide publicaties

 

Etalage van slagerij Lejeune op Witte Donderdag. Het thema van deze etalage is: 'Wij negers uit Afrika kennen geen oorlog zolang wij genieten van Lejeunes vleeswaren.' (Collectie Regionaal Archief Tilburg)


 

De slagers en de folklore

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - vrijdag 10 april 1936

 

 

De slagers en de folklore 1

 

 

De folklore van het vleesch

 

De slagers-etalages op Witten Donderdag

 

 

Getrouw aan de traditie zetten de Tilburgsche slagers op Witten Donderdag hun beste beentje voor. Dan wordt er een aandacht besteed aan de etalages als op geen anderen dag van het jaar, dan ook wordt er gestreefd om het hoogste te presteeren wat er in het slagersvak maar te presteeren valt. Vrienden en kennissen en klanten worden genoodigd om de heerlijkheden van het slagerijbedrijf in oogenschouw te nemen. Vandaar dan ook dat er op Witten Donderdag steeds een bijzondere drukte in de straten heerscht want men gaat Paasch-etalages kijken. En ieder jaar sta je dan als leek-toeschouwer verbluft over wat die knappe vaklui naar voren weten te brengen. Neen, dat in het slagersbedrijf zulke mooie dingen gemaakt konden worden, daar had je toch eigenlijk geen erg in.

Evenals andere jaren trok de heer Leo Lejeune in de Willem II-straat de groote aandacht. Deze zoekt de inspiraties gewoonlijk in de politiek, en zoo gebeurde het gisteren, dat men er niemand minder dan den Negus met zijn vrouw en andere Abessijnsche notabelen aan een keurig à la Lejeune gedekte feestdisch kon aantreffen in een milieu van zooveel lekkernijen, dat het eigenlijk zonde was voor een man als de Negus, die evenals zijn onderdanen het vlees wel rauw zal believen.

Een bijzonder effect maakte ook de etalage van de firma Alex Verschuuren in de Heuvelstraat, waar ook duidelijk viel waar te nemen, wat een ommekeer er de laatste jaren in tafelverzorging heeft plaats gehad. Men heeft hier keusch uit 40 verschillende boterhamartikelen en wat voor fijne schotels er vallen samen te stellen, leerde deze etalage, die bij wijze van attractie nog een groote vet-paaschhaas voor een karretje bezat, ook op een ondubbelzinnige wijze.

De firma Frans van de Put en Zonen in de Molenstraat tikte in Den Bosch een tiental prachtvarkens, die met een eersten prijs bekroond waren, op den kop en maakte daarvan voor zijn cliënten de heerlijkste lekkernijen, op keurige wijze geëxposeerd, waarbij een varken op de fiets het middelpunt vormde, dat de aandacht van iederen voorbijganger trok.

Tot de slagerijen, die we voorts nog onder de aandacht van onze lezers zouden willen brengen, behooren natuurlijk zeer zeker Nouwens' Slagerijen in de Zomerstraat en op het Besterdplein. Wat een berg van vleeschheerlijkheden viel hier te bewonderen, zoodat men niet anders dan de klanten benijden kon, die de geroepenen zijn om dit alles met Paschen te verorberen.

De firma Van den Borght en Zonen in de Paleisstraat had aan de winkel niet genoeg om alles te exposeeren en nam daarom ook nog maar de fraai betegelde poort erbij. 't Was alles tip-top in orde.

Dit zelfde zou getuigd mogen worden van het vleeschpaleis van den heer A.J. van Oers-Van Rooij op den Heuvel, de gisteren pas geopende Bredasche Vleeschhal aan de Spoorlaan nr.10, Het Worst- en Vleeschhuis van het Zuiden in de Koestraat 174, de Vleeschhal in de Oude Langestraat nr. 2 alsmede de ook gisteren geopende slagerij van den heer Jos. de Wijs aan den Bredascheweg 155.

 

Bij al dezen kon men in de wijze, waarop de verschillende vleeschsoorten naar voren gebracht werden, het bewijs vinden, dat zich aan een streven naar het brengen van prima waar een uitstekende vakkennis paarde. Het lijdt dan ook geen twijfel of er zal - voor zoover het tenminste aan onze slagers ligt - met de Paaschdagen in Tilburg gesmuld kunnen worden.

 

 

Etalage van slagerij Lejeune op Witte Donderdag. Het thema van deze etalage is  'Bruiloftsfeest'. (Collectie Regionaal Archief Tilburg)

 


 

Nieuwe Tilburgsche Courant - vrijdag 19 maart 1937

 

 

De slagers en de folklore 2

 

Een m.i. ondoordacht besluit

 

 

Geachte Redactie,

 

Naar mij ter oore komt hebben de slagers, althans hunne organisatie, besloten om dit jaar de gebruikelijke Paasch-etalages niet te houden, en wel wordt dit gedaan met het motief "als protest tegen de regeeringsmaatregelen". Meer concreet als protest tegen de daden van een minister. Geachte Redactie, m.i. is dit een besluit, dat niet doordacht is; het is m.i. zeer onverstandig en zal gevolgen hebben, die de slagers in 't geheel niet willen, dus met een averechtsche uitwerking.

Ik heb er reeds vroeger meermalen op gewezen, dat het in stand houden en bevorderen van de folklore voor den middenstand, in casu de bakkers, slagers enz., een eisch van de eerste orde is; het geeft warmte en kleur aan 't dagleven, en vergroot den afzet. Het genomen besluit gaat dus gansch tegen het eerlijke middenstandsbelang in; daarom is zulk een maatregel onbegrijpelijk. Het besluit zal geen effect sorteeren, want als de heeren meenen, dat de minister zich van het geval iets aan zal trekken, dan zijn zij er toch wel heel naast. De minister zal zich, om het belang te kunnen bevorderen van alle Nederlanders en het schip van Staat te houden "buiten een vaarwater, waar ook het schip van den middenstand hopeloos zou stranden", niet weerhouden te doen, wat de slagers meenen dat niet goed is. Conclusie: de klap keert op het eigen zakenleven terug. "Wie tegen den hemel (het ministerie) spuwt, krijgt het speeksel in het gelaat."

Laat ik er echter bijvoegen, dat deze categorie van middenstanders over den gang van zaken in hun bedrijf over 't algemeen niet te stuiten hebben en de genomen maatregel wel zal wortelen in den grond van moedeloosheid; maar nog eens, m.i. zal de maatregel geen effect sorteeren, en 'n tegenovergestelde uitwerking hebben; dus een gevolg, dat zij zelf niet willen. Ik verneem, dat er slagers zijn, die 't met het besluit om die reden niet eens zijn en toch zullen exposeeren, zoodat de eendracht zoek is, wat ook weer eenigszins te bejammeren is.

Geachte Redactie, het is te hopen, dat de middenstand andere middelen ter verbetering zal gaan zoeken, in harmonische samenwerking en eendracht, en de folklore zal bevorderen tot verwarming van het leven en.. ten slotte ook tot eigen baat. 't Een hoeft het ander niet uit te sluiten.

 

Met dank, geachte Redactie,

LAMB. G. DE WIJS

 

 

Etalage van slagerij Lejeune op Witte Donderdag. Het thema van deze etalage is: 'Weer of geen weer'. (Collectie Regionaal Archief Tilburg)


 

Nieuwe Tilburgsche Courant - maandag 22 maart 1937

 

 

De slagers en de folklore 3

 

 

Aan den Weledelen Heer Lambert de Wijs,

 

Wij gelooven wél, dat u bevoegd bent over Folklore en Museum te schrijven, maar achten het wel aanmatigend, als u meent overal verstand van te hebben. Wij begrijpen, dat het den "Moriaan wasschen" zou zijn, gezien den inhoud van uw stuk, u te willen overtuigen.

Want: moedeloos zijn de slagers heelemaal niet, maar wel moedig om zoo'n besluit aan te durven. En waar u spreekt in uw stuk van verloren eendracht, zult u op Witten Donderdag het beste kunnen zien, dat die onder de slagers nog wél aanwezig is. Verders willen de slagers de folklore wel intact houden, maar niet onder de omstandigheden van het oogenblik, op een zoo'n buitengewone dure manier als de Paasch-etalages bij de slagers waren.

 

U Redacteur dankend voor de plaatsing,

 

Het Hanzegilde der Slagers,

Voorzitter: FRANS VAN GELOVEN,

Secretaris: ANDRÉ BRANDS.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - dinsdag 23 maart 1937

 

 

De slagers en de folklore 4

 

 

Geachte amice van Geloven,

 

Ik dank u voor de betuiging, dat u gelooft, dat ik bevoegd ben over Folklore en Museum te schrijven en voor de belangstelling aan mijn klein epistel geschonken. U voegt er echter bij, dat u het aanmatigend van mij vindt, wanneer ik zou meenen overal verstand van te hebben. Maar, geachte amice van Geloven, dat meen ik helemaal niet en daarom heb ik, toen ik over het besluit schreef, zeer bescheiden er bij opgemerkt, dat het besluit "mijns inziens" (m.i.) ondoordacht is. Wanneer u goed lezen kunt, en dat hebben we toch vóór een 45 jaren, toen we samen op de schoolbank zaten, geleerd, dan zult u toch weten, dat dit m.i. van zelf in zich sluit, dat men zijne meening gaarne voor een betere geeft, hetgeen ik ook steeds gaarne doe. Ik respecteer gaarne ieders meening doch heb daarbij dan ook wel gaarne, dat mijne meening gerespecteerd worde en deze is nog, dat het genomen besluit geen effect zal sorteeren en niet in het belang van den middenstand is.

Deze middenstand, amice van Geloven, heeft mijne en moet ieders belangstelling hebben, omdat ik in een gezonde en veerkrachtige middenstand een groot belang zie voor de maatschappij. Daarom heb ik voor eenige jaren verscheidene artikelen geschreven over de geschiedenis van den middenstand en daarbij aangetoond welke voorname rol de middenstand, door alle eeuwen heen, in het distributieproces heeft vervuld. Daarom heb ik voor 25 à 30 jaren vele jaren de functie vervuld bij het pl. comité voor K.S.A. waar wij door samenspreking met kopstukken uit den middenstand vele puzzels hebben opgelost en maatregelen ter verbetering besproken. Daarom ben ik reeds 15 jaren secretaris van Tilburg Vooruit, omdat het bevorderen van het vreemdelingenverkeer en het organiseeren van feesten den middenstand ten goede komt. Deze actie van Tilburg Vooruit mag bij den middenstand op meer waardering aanspraak maken, bovendien heb ik, door belangeloos steun en medewerking te verleenen aan de wijkvereenigingen ook hier den middenstand willen dienen. U ziet, amice van Geloven, dat, laat ik dan niet overal verstand van hebben, toch over de belangen van den middenstand wel eenigszins mag meepraten.

De toon van uw ingezonden stuk is jegens mij wel niet heel vriendelijk, maar ik neem dit op den koop toe; bovendien, we behoeven als oude schoolmakkers niet meer aan elkaar voorgesteld te worden en weet ik wel, dat die toon niet zoo kwaad bedoeld is. U had zoo niet geschreven wanneer u werkelijk niet zoo op uw paardje waart gaan zitten. Want wat is het geval. Toen ik het stuk schreef waarin ik opmerkte, dat het betreurd moet worden, dat de slagers niet één lijn trekken, was die samenwerking niet volledig; deze dateert pas van Zondagmiddag jl. Ik zal daarover geen nadere mededelingen doen, omdat ik 't niet in het belang acht om interne zaken publiek te behandelen, dat kan beter binnenskamers gebeuren. Ik verheug er mij dus werkelijk over, dat de verloren eendracht is weergevonden en ik feliciteer er u mede. Die zal ik a.s. Donderdag kunnen zien, zegt u. Maar wat zullen tallooze stadgenooten met mij zien: eene oude traditie onderbroken, ledige straten, waar anders op Donderdagavond veel vertier is. En, amice, men kan geen belangstelling genoeg wekken voor zijne zaken, reclame en nog eens reclame. Verbeeldt u, dat morgen aan den dag de suikergoedwinkels de Paasch-etalages niet meer gingen houden en deze folklore gingen vernietigen, om eene vermeende achteruitzetting van een minister; want het is gemakkelijker een oud gebruik te beknotten dan nieuwe te doen ontluiken.

Wanneer de slagers, zooals u schrijft, de folklore wel intact willen houden, dan moet men deze niet gaan onderbreken, dat is zeer gevaarlijk. In 't waarachtig belang van den middenstand, dat ik gaarne dien, hoop ik dus, geachte amice van Geloven, dat u 'n minder dure manier van Paasch-etalages zult kunnen vinden, wanneer de huidige 'n bezwaar zijn. Was het daarom niet beter geweest, dat u, alvorens dit besluit te nemen, de koppen eens bij elkaar gestoken had om eene andere wijze van etaleeren te vinden; dan had u niet het motief van protest tegen den minister behoeven te nemen om tot het besluit te komen. Ik sta in dezen niet alleen; de kwestie is de laatste dagen druk besproken en ik heb vele betuigingen van bijval mogen ondervinden.

 

Ik neem nu afscheid van u, sans rancune, en dank de geachte Redactie voor de verleende plaatsruimte,

t.t.

LAMB. G. DE WIJS

 

 

Jaarlijkse feestetalage van de slagerij Lejeune op Witte Donderdag. Het crisisvarken in het sanitorium 'Oe varkenscentrale'. Hoe lang duurt zoon crisis nog dokter ? Dat kan nog een tijdje duren hier kan je niet genezen ! (Collectie Regionaal Archief Tilburg)