INHOUD DIVERSE AUTEURS
CUBRA HOME
Heemkundig werk op CuBra
Heemkunde Tilburg Pierre van Beek
Heemkunde Tilburg Lambert de Wijs
Heemkunde Tilburg A.J.A.C. van Delft

Deze rubriek wordt geredigeerd door Ben van de Pol

Copyright 2013 van deze digitale presentatie en ontsluiting: Stichting Cultureel Brabant - CuBra & Ben van de Pol

 

Diverse auteurs - Verspreide publicaties

 

D e  B r a b a n t s c h e  W e e k  3

 

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - vrijdag 1 augustus 1930

 

 

Aanvulling off. feestprogramma *

 

Dit bericht kwam in de Nieuwe Tilburgsche Courant redelijk verminkt over. Gelukkig vonden wij in de Tilburgsche Courant, ook van 1 augustus, de juiste tekst:

 

Het Oranjebal op Maandag 4 Augustus en het Brabantsch Bal op Zaterdag 9 Augustus zullen niet alleen in den Stadsschouwburg, maar eveneens in de concertzaal van Café Remmers worden gegeven.

Men verzoekt ons er op te wijzen, dat deze bals voor de leden van Tilburg Vooruit gratis toegankelijk zijn slechts op vertoon van het lidmaatschapsbewijs.

Op Zondagavond 3 Augustus zal St. Cecilia concerteeren onder leiding van den heer P. Vriens, niet onder leiding van den heer W. Robert Jr.

 

 

* Voetnoot redactie:

Ironisch genoeg stond in de NTC in dezelfde kolom als het mysterieuze stukje een paar decimeter lager het volgende berichtje:

 

De drukfoutenduivel aan het werk

De drukfoutenduivel kan de pers soms leelijk parten spelen. Hij heeft hem dit o.a. ook gisteren weer gelapt. In ons bericht getiteld "Zilveren Jubileum" lieten wij den heer Van Berkel den jubilaris schetsen als een man van "ergernis en werkzaamheid". Natuurlijk heeft de heer Van Berkel zoo niet gesproken en iedere lezer zal dan ook uit zichzelf reeds wel begrepen hebben dat hier niet van "ergernis" maar van "energie" sprake was.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - vrijdag 1 augustus 1930

 

 

Concert Nieuwe Kon. Harmonie

 

Het bestuur der Kon. Harmonie, hetwelk er steeds op uit is in den geest der Hon. leden te handelen, biedt hare leden buiten het zomerprogramma op morgen Zaterdagavond een populair concert aan, ter gelegenheid van den verjaardag van H.M. de Koningin-Moeder, in de voor deze gelegenheid prachtig verlichten tuin.

Behalve eenige populaire nummers als Dichter und Bauer van Suppé, een populaire wals van Joh. Strauss, een Hongaarsche dans van Brahms e.a., is echter de clou van dit concert de opvoering van de origineele Slag van Waterloo van W. Wijsman, waarbij assistentie verleenen eenige tambours, hoornblazers en landstormers.

Dit nummer (een echt volksstuk, waaronder echt wordt geschoten met echte geweren) en dat slechts in bezit is van enkele goede korpsen in ons land (o.a. Amsterdam, Rotterdam, Middelburg, den Bosch), trekt steeds duizenden toehoorders, zelfs van uit den omtrek. De slotapotheose, nl. het volkslied onder tromgeroffel met Bengaalsche verlichting, is werkelijk interessant voor iedereen. Tot besluit nog een paar uurtjes bal onder leiding van K.O.F. moet dit werkelijk een rechtgezellige en interessante avond worden voor de leden.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - vrijdag 1 augustus 1930

 

 

Attractie Brabantsche Week

 

Achter het café van den heer C. de Wit, Heuvelplein nr. 89, heeft men een aardige attractie, nl. een bierhuis van 1888 uit de Peel. Iedereen wordt aangeraden dit typisch kroegje, ingericht door den heer Jan Zebregs, Korte Schijfstraat, eens te gaan bezichtigen.

Dezelfde soort drank, die men daarin in vroeger tijd dronk, wordt er natuurlijk niet geschonken, alhoewel men door de reclamekaarten, die er in hangen, zou meenen, dat dit wel het geval zou zijn. Alleen het bij uitstek fijne Drie Hoefijzers-bier zal tot lafenis der dorstige bezoekers dienst doen.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - zaterdag 2 augustus 1930

 

 

Volksconcert Besterd

 

In den Besterd op Zondag 3 Augustus door de harmonie Excelsior, directeur J.C. Reijns.

 

Programma:

1. Semper Excelsior, Marsch, M.J.H. Kessels

2. Ouverture Symphonique, H. Maquet

3. Cavalleria Rusticana, Fantasie de l'Opera de Mascagni

4. Simples Plaisirs, Fantasie varies pour clarinette, G. Gadenne

5. L'Oiseau du Paradis, Polka pour petite Flute, E. Damare

 

Pauze

 

6. Légendes Artésiennes, Ouverture, G. Guillement

7. Am Meeresstrande, Wals, M. Fisscher

8. Les Echo's de L'Alzette, Marsch, Emile Wolf

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - zaterdag 2 augustus 1930

 

 

Consumptie voor muzikanten en zangers

 

Door Tilburg Vooruit worden voor de leden der medewerkende harmonieën en zangvereenigingen bons beschikbaar gesteld voor eene consumptie à 20 ct. Bezitters van deze bons kunnen de consumptie gebruiken in een der café's van het Heuvelplein. De leden der harmonieën, die muzikale wandelingen maken, kunnen de bons gebruiken gedurende hunne rondwandeling.

Tilburg Vooruit zal er zorg voor dragen dat direct na de Brabantsche Week de bons betaalbaar worden gesteld, verhoogd met 10 pct. voor het bedienend personeel.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - maandag 4 augustus 1930

 

 

De verjaardag van H.M. Koningin-Moeder

 

Bij gelegenheid van den verjaardag van H.M. de Koningin-Moeder werd door Tilburg Vooruit het volgende telegram verzonden:

 

Aan H.M. Koningin Emma.

De Vereeniging Tilburg Vooruit biedt Uwe Maj. namens de Tilburgsche bevolking in feestviering bijeen ter gelegenheid van Uwe Maj. 71sten verjaardag de betuigingen aan van eerbied en hoogachting en van verknochtheid aan Uwe Maj. Kon. Huis, en wenscht Uwe Maj. dat God haar nog vele gelukkige jaren moge schenken.

 

Namens het bestuur,

Van Beurden, Voorz.

De Wijs, Secretaris.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - maandag 4 augustus 1930

 

 

De Brabantsche Week is begonnen

 

Zaterdagmiddag is de Brabantsche Week, die door Tilburg Vooruit, na het initiatief van de wijkvereeniging Heuvel's Belang, georganiseerd wordt, aangevangen. Afgaande op hetgeen we er thans van gezien hebben, moeten we zeggen, dat het succes niet is tegengevallen en dat zoowel zakenmenschen als het publiek bewijs geven mede te leven.

De caféhouders op den Heuvel hebben hun beste beentje voorgezet. De meeste hunner zaken zijn in een Brabantsch kleed gestoken. Men ziet er de groote spiegelruiten verdeeld in typisch Brabantsche kleine ruitjes, met blauwe horretjes er voor, terwijl de bekende roode-blokjeskatoen zijn oude plaats van gordijnstof weer heeft ingenomen. Het bedienend personeel loopt rond in blauwe kielen, op het hoofd 't zijden petje en om den hals den tradioneelen rooden zakdoek. De anders zoo gesoigneerde heeren-van-kellners zijn allemaal boeren geworden en zij, die hun rol goed spelen, vragen de bezoekers niet meer: "Wat wenscht u mijnheer?" doch: "Wè motte?'', iets wat geen enkele Brabander hun kwalijk kan nemen. Trouwens dit is immers ook "spreken met twee woorden". In vele café's vindt men een flinken voorraad tabak met de noodige Goudsche pijpen, waardoor ieder bezoeker gelegenheid krijgt gratis te dampen naar hartelust.

De café's, welke men vooral niet vergeten mag met een bezoek te vereeren, omdat het er zoo gezellig en goed is, zijn: De Lindenboom; De Kroon bij Jac. Adams; De Telegraaf (in de Telegraafstraat); L'Industrie; De Looiersbeurs; Café Kras (bij den overweg); Turfgravers Welvaren (achter Het Witte Huis); De Brabantsche Kelder (Luxor bar); op het Piusplein Oud Holland en last but not least De Stadsschouwburg. Behalve dit prijken vele winkels met originele etalages.

De feeststemming en de drukte, die in de voorbije dagen op en om den Heuvel, waar vele electrische lampjes gloeiden, heerschte, was buitengewoon. Er hing een feeststemming zooals wij zelfs met de kermis nauwelijks ontmoetten. Arm aan arm of - nog echter - pink aan pink wandelden imitatieboeren en -boerinnen door de stad, sommigen kalm, anderen hossend en springend. En er waren er bij, die waarlijk hun rol uitstekend volhielden. Wij twijfelen er dan ook niet aan of deze Brabantsche Week zal uitstekend slagen - zeker als men in aanmerking neemt, dat het nog maar als een steekproef geldt om de zaak het volgend jaar grootscher op te zetten. Zij, die nu nog wat onwennig tegenover al dat gedoe stonden en eerst de kat eens uit den boom hebben willen kijken, spelen het volgend jaar natuurlijk allemaal den boer of de boerin mee en dan vooral zal het er eerst eens voorgoed een echte Brabantsche lollige boel worden.

De feesten begonnen Zaterdagmiddag 3 uur met een estafetteloop door de stad. De route ging vanaf den Heuvel via Spoorlaan, Stationstraat, Nieuwlandstraat, Heuvelstraat, weer naar den Heuvel, wat een afstand van 2500 meter was. Hieraan namen deel loopers van de gymnastiekvereenigingen De Spartaan, Nooit Volleerd, De Volt, Dionysius, David, Kunst en Kracht en Voorwaarts. Winnaar van dezen wedstrijd werd Kunst en Kracht in 6 min. en 4 sec., 2 De Spartaan in 6 min. en 7 sec. en 3 Volt in 6 min. en 9 3-5 sec. Kunst en Kracht heeft hiermede een zilveren plaquette gewonnen. De belangstelling van het publiek bij dezen wedloop was zeer groot.

Hierna had er nog een officieeligheidje plaats, nl. de eigenlijke opening van den Oranjedag en de Brabantsche Week. Dit geschiedde in de achterzaal van café Remmers, waar aanwezig waren de besturen van de drie samenwerkende vereenigingen t.w. Tilburg Vooruit, Heuvel's Belang en de winkeliersvereeniging Heuvelstraat. Als eerste spreker nam het woord de voorzitter van Tilburg Vooruit, de heer H. van Beurden, die Heuvel's Belang dankte voor het door haar genomen initiatief tot het organiseeren van deze Brabantsche Week en voor de toekomst, als dit feest op grootschere wijze gevierd zal worden, de medewerking van Heuvel's Belang inriep. Namens de winkeliersvereeniging Heuvelstraat feliciteerde de heer H. Heijer Heuvel's Belang met het initiatief en Tilburg Vooruit met de uitwerking daarvan. Spreker vestigde er de aandacht op, dat het volgend jaar de Brabantsche Week heel Tilburg moet omvatten, waarvoor het gewenscht is medewerking te vragen aan den Fabrikantenbond, daar diens leden bij zoo'n week ook belang kunnen hebben. Spreker hoopte, dat Tilburg Vooruit dit zou weten te bewerken, zoodat dit feest zich in de toekomst elk jaar herhalen mag. Bij ontstentenis van den voorzitter van Heuvel's Belang dankte in diens plaats de heer N. Mommers Tilburg Vooruit voor de groote medewerking welke zij verleend heeft en drukte de hoop uit, dat men ook voor de toekomst steeds op deze medewerking zou mogen rekenen, opdat de Brabantsche Weken steeds mogen slagen in het belang van Tilburg's zakenmenschen voor wie ze worden ingesteld en tot vermaak van het publiek. Toen deze plichtplegingen voorbij waren kon het feest voorgoed beginnen.

Van 4 tot 5.30 uur maakte het politiemuziekkorps een muzikale wandeling door het Zuidelijk stadsdeel, terwijl daarna de gezamenlijke gymnastiekvereenigingen een marsch door de stad maakten. Van half zeven tot acht uur werden op den Heuvel groote gymnastiekdemonstraties gehouden, waarbij de harmonie Capelle St. Jan voor muzikale opluistering zorg droeg. Bij deze demonstraties werd de heer P. Hooijen van de gymnastiekvereeniging David, welke heer - zooals bekend - op de te Antwerpen gehouden wedstrijden het kampioenschap van Europa polsstokhoogspringen verwierf, door den heer H. van Beurden onder een passende toespraak namens Tilburg Vooruit met een lauwerkrans gehuldigd. Ook de instructeur van David, de heer Smits, werd door Tilburg Vooruit gefeliciteerd met het succes van zijn leerling. Na afloop der demonstraties concerteerde tot half elf op de kiosk de harmonie Opwaarts.

De drukte op den Heuvel was den geheelen avond, zooals trouwens den geheelen middag door reeds het geval geweest was, buitengewoon groot, zoodat deze eerste dag dan ook in alle opzichten geslaagd mag heeten.

 

Des Zondags

De Zondag werd ingezet met een wandeling van de Tilburgsche Postfanfare door het Noordelijk stadsdeel, wat om 12 uur plaats vond. Op dat uur had zich aan het Wilhelminapark bij café De Roode Haan een groote menschenmenigte verzameld, want de origineele Bossche fanfare De Kikvorsch zou van hieruit haar muzikale wandeling beginnen. Daar de Kikvorschen op hun tocht van Den Bosch naar Tilburg autopech hadden gehad, werd het geduld van de wachtenden lang op de proef gesteld, doch eindelijk te ca. kwart voor één stond het geheele korps kant en klaar op straat. Eenige keeren werd er op de trom gedoft en daar ging het op de typische uit hout gezaagde mirlitoninstrumenten van "Marie, die vrijt enz."… Onder groote vroolijkheid van het publiek maakte het korps, waarvan alle deelnemers als boer gekleed waren, een wandeling om 't park en vervolgens kreeg, nadat de inmiddels kurkdroog geworden kelen gesmeerd waren, het Zuidelijk stadsdeel van deze meer dan muzikale attractie zijn part. Circa 6 uur gaf het korps een concert op de kiosk, onder een belangstelling minstens even groot - zoo niet grooter - dan bij een heusch concert van een onzer beste harmonieën.

Des avonds waren het de Tilburgsche Capelle St. Jan en het Groot Tilburgsch Mannenkoor St. Cecilia die voor de muzikale attractie zorgden, doch behalve dit was er reeds ontspanning genoeg. In vergelijking met den eersten dag was thans het aantal boeren en boerinnen verdubbeld en ze toonden zich op allerlei manieren. We zagen er in "den brik", op de motor, in de Ford, op de fiets, in het rijtuig, boeren met geiten, brood met spek etende boeren, ja zelfs een heele trouwpartij. Ieder oogenblik werd de aandacht weer door een andere groep getrokken.

 

Nog nooit heeft Tilburg zoo'n feest gekend, er was méér stemming dan met de kermis en men zou geneigd zijn te beweren, dat de drukte ook grooter was; ze mag in één woord enorm genoemd worden. En de café's, waaruit overal de muziek naar buiten joedelde, maakten goede zaken, het was er zoo druk, dat de bezoekers bij wijze van spreken gezegd "met de beenen buiten hingen". Tot laat in den avond duurde de drukte voort.

 

Hedenavond om half negen zal de harmonie L'Echo des Montagnes concert op de kiosk geven.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - maandag 4 augustus 1930

 

 

Grammofoonplaat Brabantsch Volkslied

 

Het is al Brabantsch wat deze week de klok slaat, of het is althans als zoodanig bedoeld. Het Brabantsche Volkslied hoort er dus ook zeker bij en daarom verwijzen we naar de hierover in dit nummer voorkomende advertentie van August de Laat, die grammofoonplaten met dit lied verkoopt.

 

 

Advertentie

HEEL TILBURG zingt gedurende de Brabantsche Week het zoo populaire Brabantsche Volkslied, gezongen door AUG. DE LAAT op de Homocordplaat met Orchestbegeleiding.

 

Deze plaat is verkrijgbaar Korvelscheweg 123.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - maandag 4 augustus 1930

 

 

De bierprijs

 

Redaktie Nieuwe Tilburgsche krant

 

Mijne heeren,

Gelieve onderstaand op te nemen in Uwe rubriek: Ingezonden stukken.

 

 

Meneer den ridakteur,

 

tis alle daag in de kraant van diejen braobaantschen week die we hier in Tilburg gaon meejmaoken, en de minsen gaon der verkleejen om der ut te zien as vruuger, en in de harbargen gaon zet maoken as of da ge nog in diejen goeijen aawen tijd wont, en meej zaand op den vloer en zooal.

Mar wak zeggen wó meneer den ridakteur, ik hè de kraant van veur toe aachter deurgezocht of dak er ok zaag staon, as da ze in de harbarg ut bier deez daogen krek as vruuger verkoopen vor ne stuiver ut glaas, waant as ge in de harbarg zit, en den kastelein meej zun klumpkes aon, en zun Mieke of Hanneke of wa dan aok meej nen pelderien um, en ut zaand op den vloer en den tabakspot meej de èèrde pijpen, en ge mot dan twintig of zondags misselijk vijf stuivers betaolen veur ne pot bier, ik zó zeggen meneer den ridakteur, as da der dan aon den braobaantschen week iets ontbrikt, dat oe ut gevuul van wir in diejen goeijen aawen tijd te zèèn, nie zó gemakkelik maokt.

Ik daank oe vor ut plotsen van dees stukske in oewen kraant en zeg oe ne goeijen dag,

 

de Witte van Walle van Woutjes.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - dinsdag 5 augustus 1930

 

 

Kinderfeesten

 

De drukte welke gisterenavond in de "city", waar van half negen tot tien uur de harmonie L'Echo des Montagnes een concert gaf, heerschte, was weer zeer groot al was het natuurlijk ook minder dan Zaterdag en Zondag. Hedenavond concerteeren de harmonie Orpheus en het Tilburgsch Mannenkoor Zanglust, terwijl voor morgenmiddag kinderfeesten op het program staan. Hiervoor is de belangstelling buiten verwachting groot. Er hebben zich opgegeven voor:

- versierde fietsen 62.

- versierde autopeds 14.

- versierde vliegende hollanders 8.

- versierde sportkarren enz. 14.

Voor de diverse spelen is de inschrijving nog veel talrijker, nl. voor:

- zakloopen 176.

- sprietloopen 131.

- koekhappen 153.

- mastklimmen 86.

Een groot deel heeft zich voor twee of meer spelen opgegeven, zoodat er geen 546 kinderen aan de spelen deelnemen, maar het aantal is toch zeer belangrijk.

Er worden goede maatregelen genomen, teneinde alles behoorlijk te doen verloopen. En wanneer het publiek eenigszins wil meewerken, dan zal het én voor de jonge deelnemers en deelneemsters én voor de toeschouwers een zeer prettige middag worden.

 

De deelnemers en deelneemsters aan de kinderspelen voor morgen, Woensdagmiddag, moeten er voor zorgen uiterlijk om 4 uur in den Stadsschouwburg aanwezig te zijn, waar ze dan eerst worden opgesteld voor den wedstrijd met versierde fietsen, enz. Na beëindiging van dezen wedstrijd volgen de kinderspelen.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - dinsdag 5 augustus 1930

 

 

Heel Tilburg zingt mee

 

Op veelvuldig verzoek heeft de harmonie Opwaarts besloten morgen Woensdagavond eenige verandering in haar programma aan te brengen en o.a. weer uit te voeren de nummers van ll. Zaterdag, waar het publiek in de gelegenheid is mede te zingen nl. Potpourri Populair Nr. 3 en Marsch Populair van Joh. Wierts, welke thans reeds zeer bekend is.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - dinsdag 5 augustus 1930

 

 

Protest vereenigingen

 

De besturen der Drankbestrijdingsvereenigingen, Het Tilburgsch Kruisverbond, De Maria-vereeniging, en Sint Franciscus van Assisië, op 4 Augustus in vergadering bijeen,

 

- achten zich verplicht, in naam van Katholiek Brabant en Katholiek Tilburg, ten krachtigste te PROTESTEEREN tegen de ONWAARDIGE, BESPOTTELIJKE, ja ERGERLIJKE wijze, waarop de Brabantsche Week hier in Tilburg wordt gevierd;

 

- zijn overtuigd, dat de Raad onzer gemeente, wanneer men die uitspattingen had kunnen voorzien, alle financieele steun zou hebben geweigerd,

 

- en spreken den wensch uit, dat de Tilburgsche bevolking zal weten feest te vieren op een wijze, die Brabant NIET NEERHAALT, maar VERHEFT, en zoo niet, dat dan onze Burgerlijke Overheid die maatregelen neme, waardoor aan dit onwaardig gedoe een einde wordt gemaakt.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - woensdag 6 augustus 1930

 

 

Protest Deken en Pastoors

 

De Deken en Pastoors der stad achten zich verplicht openlijk hun afkeuring en veroordeeling uit te spreken over hetgeen in Tilburg gebeurt bij gelegenheid der zoogenaamde Brabantsche Week, die allerminst een beeld geeft van het vroegere Noord-Brabant. Ofschoon dat het mogelijk is dat de aanleggers de gevolgen van hun opzet niet hebben doorzien, rust op hen thans de plicht aan deze volksverlaging een einde te maken.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - woensdag 6 augustus 1930

 

 

Aan de Tilburgsche bevolking

 

Het Bestuur van Tilburg Vooruit betreurt het ten zeerste dat hare pogingen om aan de bevolking van Tilburg eene gepaste ontspanning te geven niet door iedereen wordt tegemoet getreden met die medewerking welke een goed verloop waarborgt en de bedoeling voorbij wordt gestreefd. Het verzoekt daarom met den meesten aandrang de nog komende feestdagen in waardige feestviering door te brengen, opdat het Bestuur daarin aanleiding moge vinden om het volgende jaar met de meeste gerustheid eene feestviering te kunnen brengen.

Het Bestuur roept dan nogmaals aller medewerking in, opdat de herinnering aan de feestdagen in alle opzichten aangenaam moge zijn.

 

Namens het Bestuur,

H.C. van Beurden, Voorzitter

L.G. de Wijs, Secretaris

 

N.B. Het carnavalachtige der feestviering is door Tilburg Vooruit niet gewenscht en gewild en reeds Zondagmorgen is door het Bestuur aan de autoriteiten verzocht ongewenschte handelingen ten strengste tegen te gaan.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - woensdag 6 augustus 1930

 

 

Brabantsche Week

 

1e   Brabantsche-week-er: "Ge zijt 'nen hark."

2e   idem: "Dè hèk g.v.d. aaltij gezeed, dè ge 'nen hark zijt."

 

Klaterfontein in 't Wilhelminapark,

Klatermuziek op allerhande maten.

En dan nog zoo'n gesprek: "Ge zijt 'nen hark"

En: "g.v.d." langs God des Heeren straten.

 

Een hoon op échte boeren en boerinnen,

Slierten van nauwelijks gekostumeerden,

Die zoogezegd hun Brabantsch land beminnen

En 't echtste in vale valschigheid verkeerden.

 

Een vastenavond zonder volgend vasten,

Een kermis zonder tentenpret en kramen,

Een circus zonder leeuwe' en vreemde gasten,

Meer dorst dan bij die alle drie te zamen.

 

Wat Brabantsche verhalen in de krant,

Van gilden en van Middeleeuwsch' historie,

En mutsen van het wáre platteland,

En wat Toxandren eeuwiger memorie.

 

Wanneer die rezen uit hun kille graf,

Zouden ze niet, na 't eerste ooguitwrijven,

Krijschend, al hollend op hun berendraf,

"Hoezee! en zoo moet Brabant altijd blijven."

 

Zijn wij nog altijd 't onderdrukte ras,

Verstompte kinders van verdrukte ouders,

De kop gedoken, zoo het vroeger was,

Tusschen de hooggetrokken schuwe schouders.

 

En dan, uit diersche zucht naar bruut vertier,

't Inhalen van de langverduurde schade,

Met kermislol van luid en zot plezier,

Wat zatte fuivers, malle maskerade.

 

Docter De Brouwer, voor de microfoon

Verrijz'nis profeteerend door de luchten,

Ik hoor u, Brabant's trouwe, goede zoon,

Stil voor u zelf en binnenskamers zuchten:

 

"Veel wind zal waaien over bosch en beem',

Veel malen zal het wiel des tijds zich wenden,

Eer ik de microfoon ter hulpe neem,

Om héél het Brabantsch leven uit te zenden."

 

PRO BRABANTIA

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - woensdag 6 augustus 1930

 

 

Er moet me iets van het hart

 

Het is een desillusie voor me geweest die heele Brabantsche Week. Of ik dan mijn verwachtingen zoo hoog gespannen had? Ik geloof het toch niet als ik naga dat velen, om niet te zeggen allen, die ik er over sprak, het met mij eens waren. En dat gaf mij den moed, door dit artikel te schrijven, een oproep te doen aan allen die hiervoor in aanmerking komen om in de toekomst méér te maken van de Brabantsche Week dan een beetje drukte in café's en langs de straten.

Wat "ik", wat "men" er dan wél van verwacht had? Bijvoorbeeld als hoogtepunt een historische optocht in den geest als voor een jaar geleden (wat meer verzorgd en uitgebreid), wat oude volksspelen (als boerendansen, vendel zwaaien), openluchtspel te Oisterwijk en 's avonds in den Stadsschouwburg tooneel of declamatie, zang, ten toon stellen van antiek huisraad, kleeding enz. Ik stip slechts even aan, uit de algemeene opinie; aan bevoegden de plannen uit te werken. Zeker dit alles kost geld, maar komt er dan ook geen geld binnen? Trekken studentenoptochten te U. en L. soms geen vreemdelingen en van de laatste jaren de optochten van Felix Timmermans te Lier. En zou dan een Brabantsche Week als hierboven bedoeld ook niet naar buiten spreken en vreemdelingen trekken?

't Is jammer als men zoo weinig meer van oude gebruiken, kleeding, taal, enz. weet en dat alleen ouden van dagen er nog van kunnen meepraten. Een Brabantsche Week, een prachtgelegenheid om alles weer in eere te houden. Dan krijgen we misschien ook weer de kinderen met "den rommelpot" aan de deur en de 3 Koningen, niet in civiel, maar met bordpapieren kroon, lampions, enz. Ze mochten niet van "ons moeder" werd me gezegd toen ik aan het zesde 3 Koningenstel vroeg waarom ze toch niet écht verkleed waren. Ik kan het me wel indenken van "ons moeder", maar toch… een kinderhand is gauw gevuld en een blank toetje gauw zwart gemaakt.

Ik sprak van "velen" die het met mij eens waren, zou het te veel gezegd zijn als ik zei: "allen" hier in Brabant stemmen voor een echte Brabantsche Week als hier bedoeld. Want allen houden we van Brabant en wat goed Brabantsch is, arm en rijk, jong en oud.

Mogen deze goed bedoelde woorden hun uitwerking niet missen.

 

N.N.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - donderdag 7 augustus 1930

 

 

Kinderfeest

 

Aan belangstelling bij de feestelijkheden van de Brabantsche Week ontbreekt het niet. Hoewel het gisterenmiddag immers druilerig weer was en het programma toch eigenlijk slechts kinderspelen vermeldde, was de publieke belangstelling hiervoor weer buitengewoon groot. En dat valt wel eenigszins te verklaren want het aantal deelnemende kinderen was ook nogal groot en ieder ouder wilde natuurlijk getuige zijn van de prestatie van zijn eigen kinderen wier fietsen of andere vehikels hij mede had helpen optuigen.

't Duurde wel vreeselijk lang eer de stoet uit de gang van den Stadsschouwburg verscheen - de jury moest eerst met nauwgezetheid haar taak verrichten - doch eindelijk kwam er toch iets van. Hij werd voorafgegaan door het dappere haast nergens ontbrekende muziekkorps van Huize Nazareth en daarachter volgden de deelnemers met hun versierde fietsen, autopeds, poppenwagens, vliegende hollanders en ten slotte een groep jeugdige boeren en boerinnetjes. Sommigen hadden van de versiering heel wat werk gemaakt en er was soms werkelijk wat moois tot stand gebracht. Er reeds zelfs een heel huis en een miniatuur-huifkar met een lading "jong goedje" mee.

Via de Spoorlaan, Willem II-straat, Heuvelstraat trok de stoet, verrast door een fiksch regenbuitje, naar het Heuvelplein, waar verschillende volksspelen zooals sprietloopen, zakloopen, fietsrennen enz. gehouden werden, waarbij de jeugd zich ongetwijfeld zeer vermaakt heeft, evenals de toeschouwers, die in dichte hagen het Heuvelplein omzoomden. Het politiemuziekkorps, dat op de kiosk concerteerde, zette het geheel meer luister bij. Hoewel de regeling van een en ander wellicht eenigszins beter had kunnen zijn, mogen deze kinderfeesten toch zeker geslaagd heeten.

 

Des avonds werd concert gegeven door de harmonie Opwaarts en het Capelle Koor, waarbij de drukte op den Heuvel weer zeer groot was. De enkele verkleede groepen, die zich op straat vertoonden, gedroegen zich - voor zoover wij hebben kunnen nagaan - zeer kalm en bezadigd, zoodat men zou mogen aannemen dat de afkeurende woorden, die van verschillende zijden gehoord zijn, weerklank gevonden hebben.

 

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - donderdag 7 augustus 1930

 

 

Is dat de levensspanning van Brabant?

 

Is Brabant niet méér

Dan een juichende bend

Of carnavalscapriolen?

Heeft Tilburg het recht

Om de oudheid van her

Aan het heden zoo schandelijk te toonen?

Subsidie vervalscht…

Ons eere verkwanst…

De gril van een paar Tilburgsche heeren.

 

Is vaderlandsliefde

Niet méér dan ik zag

Dan dansen en stampvolle kroegen?

Is dat de cultuur

Van: "Ons Brabant Ontwaakt",

De cultuur van het jaren lang zwoegen?

't Is liberaal,

Echt kannibaal.

Tot schande van Tilburg in Brabant.

 

Politiefanfare, die opent…

Het blèren tot diep in den nacht…

En 't goedige volk dat verloochent…

Zijn eer, zijn roem en zijn kracht!...

 

ARBEIDER