INHOUD DIVERSE AUTEURS
CUBRA HOME
Heemkundig werk op CuBra
Heemkunde Tilburg Pierre van Beek
Heemkunde Tilburg Lambert de Wijs
Heemkunde Tilburg A.J.A.C. van Delft

Deze rubriek wordt geredigeerd door Ben van de Pol

Copyright 2013 van deze digitale presentatie en ontsluiting: Stichting Cultureel Brabant - CuBra & Ben van de Pol

 

Diverse auteurs - Verspreide publicaties

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - vrijdag 16 november 1917

 

 

Jacques Urlus

 

De beroemde tenor, wiens medewerking het bestuur der Kon. Liedertafel "Souvenir des Montagnards" voor hare Cecilia-uitvoering op 19 en 20 November a.s. heeft weten te verkrijgen, is aan de meesten onzer stadgenooten reeds in die mate bekend, dat het onnoodig lijkt op de algemeen erkende wereldreputatie te wijzen, welke deze bij uitstek begaafde zanger geniet. Nochtans moge het niet ondienstig zijn ter opwekking der belangstelling, welke voor de kunstprestaties van Jacques Urlus verwacht mag worden, hier eenige bijzonderheden te vermelden, getuigende van de schitterende successen, welke zijne musicale loopbaan van af zijn eerste optreden hier te lande hebben begunstigd.

 

Na aanvankelijk eenige jaren te Tilburg verbleven te hebben, ging hij op 15-jarigen leeftijd naar Utrecht om aldaar in eene machinefabriek werkzaam te zijn. Zijn fraaie tenorstem, welke zich reeds vroegtijdig ontwikkelde, benevens een bijzondere musicale aanleg, deden hem echter, aangemoedigd door den opera-directeur de Groot, spoedig besluiten de industrie vaarwel te zeggen en zich ernstig op muziekstudie en zangtechniek toe te leggen, zoodat hij na enkele jaren onder leiding van Averkamp, Hugo Nolthenius en Cornelie van Zanten te hebben gestudeerd, een hem aangeboden engagement als lyrisch tenor aan de Nederlandsche Opera in 1894 aanvaardde. De buitengewone bijval, welke hij gedurende zijn 6-jarig verblijf te Amsterdam als operazanger verwierf, drong nu ook tot over de landgrenzen door en opende voor hem spoedig den weg tot wereldvermaardheid.

In 1900 werd hij als 1ste heldentenor verbonden aan de Groote Opera te Leipzig, waar hij na grondige bestudeering van Wagner's meesterwerken zich op zeer verdienstelijke wijze onderscheidde in de vertolking der leidende rollen als Siegfried, Lohengrin etc. Zijn verder optreden in verschillende groote Duitsche steden deed hem gaandeweg nieuwe lauweren oogsten en zijne medewerking aan de jaarlijksche "Festspiele" te Bayreuth verhoogde in steeds stijgende mate den roep welke van zijn meesterlijke creaties aldaar uitging. Van alle zijden gewerden hem dan ook aanbiedingen der schitterendste engagementen, zoodat hij in 1911 werd uitgenoodigd zijne medewerking te verleenen aan de wereldberoemde Wagner-uitvoeringen van het Metropolitan Opera House te New-York, waar hij sindsdien meerdere malen is opgetreden.

Ter karakteriseering der bijzondere qualiteiten, welke deze zoo zeldzame stem onderscheiden, zij hier nog vermeld, dat zijn buitengewoon buigzaam en week tenorgeluid zich zoowel voor lyrische als dramatische muziekvertolking eigent, zoodat Jacques Urlus ook als concert- en oratoriumzanger een grooten naam heeft verworven. Zijne vertolking van de Evangelist-partij in de Mattheus-Passion, welke hem bij de jaarlijksche uitvoering van dit meesterwerk te Amsterdam steeds wordt opgedragen, geldt dan ook als onovertroffen.

 

Moge de heer Urlus, wiens medewerking aan de Cecilia-uitvoering op Maandag en Dinsdag a.s. met belangstelling wordt tegemoetgezien, alsdan den indruk meenemen, dat zijn optreden door een geestdriftig en talrijk auditorium gewaardeerd wordt.