INHOUD DIVERSE AUTEURS
CUBRA HOME
Heemkundig werk op CuBra
Heemkunde Tilburg Pierre van Beek
Heemkunde Tilburg Lambert de Wijs
Heemkunde Tilburg A.J.A.C. van Delft

Deze rubriek wordt geredigeerd door Ben van de Pol

Copyright 2013 van deze digitale presentatie en ontsluiting: Stichting Cultureel Brabant - CuBra & Ben van de Pol

 

Diverse auteurs - Verspreide publicaties

 

Nieuwe Tilburgsche Courant - vrijdag 31 maart 1939

 

 

Peerke van Roy te Wintelre honderd jaar

 

De eeuwling legt zelf den eersten steen voor een wegkruis

 

 

Gisteren vierde Peerke van Roy te Wintelre zijn honderdsten verjaardag. Vanwege de Vasten werd dit feit thans wel niet gevierd met den luister, die het behoort te omgeven - dat komt straks op 12 April - maar ook dezen dag ontbrak het Peerke toch niet aan belangstelling. Den geheelen dag kwamen er familieleden en belangstellenden hun gelukwenschen aanbieden terwijl het voor den man van de post een drukke dag was vanwege de vele schriftelijke gelukwenschen w.o. diverse telegrammen, die hij te bezorgen kreeg. Tot degenen, die persoonlijk van hun belangstelling blijk gaven, behoorde de Deken van Meerveldhoven, de Hoogeerw. Heer M. van de Ven, die in zijn jeugdjaren naast den eeuwling woonde, de pastoor van Wintelre, de Zeereerw. Heer A. van der Heijden, de burgemeester van Veldhoven, de heer B. van Hoof, met zijn echtgenoote, de burgemeester van Vessem, leden van het feestcomité.

Vooral in den namiddag was het er druk, niet alleen in de woning van den jarige, maar ook op straat. Geen wonder ook, om vijf uur zou Peerke den eersten steen leggen voor een wegkruis, dat er bij zijn woning wordt opgericht. Wie heeft het ooit beleefd: een 100-jarige die nog aan het metselen tijgt. Dit kruis is een geschenk van de bewoners der omgeving aan Peerke ter gelegenheid van zijn eeuwfeest. Het wordt geplaatst op den zg. Kruisberg, een kruispunt van vier rulle zandwegen in het wijde Brabantsche land van bruine heide en zwarte of groenende akkers. Het bijzondere bij dit geschenk is, dat allen, die er aan medewerkten, hun arbeid gratis verrichtten. Het grootste gedeelte van het monument staat er al zoodat de eerstesteenlegging dus een symbolische was. Een steenfabriek uit Veldhoven schonk de benoodigde 4000 steenen, de firma Beerens uit Gestel, wier boerderij Peerke ooit beheerd heeft, zorgde voor de cement, de boeren leverden het zand, leden van de Werkliedenvereeniging metselden en architect Mercx uit Veldhoven zorgde voor het ontwerp. Allemaal belangeloos.

Er was voor Wintelre en omgeving ongekend veel volk op de been toen Peerke, zelf steunend op twee stokken, zich gisterenmiddag vijf uur naar het monument begaf, waar de met bloemen versierde cementkuip en troffel gereed lagen. Nou, het was geen half werk, dat Peerke leverde. Hij tikte den met Oranjelinten versierden steen, na hem gelegd te hebben, nog eens flink aan en smeerde er nog wat extra cement bij opdat hij maar goed zou blijven zitten. Hierop zongen de aanwezigen een spontaan "Lang zal hij leven!", dat met een driewerf "Hoera" besloten werd.

Bij de plechtigheid werd namens de feestcommissie het woord gevoerd door den heer L. van der Heijden, hoofdonderwijzer te Oerle, die den eeuwling feliciteerde en dank bracht aan allen, die medegewerkt hadden aan de totstandkoming van dit cadeau. Voorts sprak nog de burgemeester van Veldhoven, die uiting gaf aan zijn voldoening over het feit, dat het kruis op grond van zijn gemeente staat. Spreker zag in dit monument een mooie geloofsuiting van échte Brabantsche boeren, die niet van veel praatjes maar wél van christelijke daden houden, zooals men er hier nu een ziet. Spreker hoopte dat de honderdjarige het kruis nog lang zal zien staan en dat er vele gebeden bij zullen gestort worden door en voor het volk van deze streek en van heel Brabant.

Peerke's hoogen ouderdom bleek geen bezwaar om nog een dankwoord te vinden. Hij deed het eenvoudig en kort met: "Ik dank oe wel burgemeester veur al de eer mijn aongedaon." Toen moest Peerke nog even op de foto en daarmede was het openbare deel van den verjaardag achter den rug. Men spitst zich nu al op het groote feest, dat in April komen gaat.