Een uitstapje met
moeder/Beulswerk aan de Enschotsestraat
Het was een merkwaardig
uitstapje dat ik van tijd tot tijd met mijn moeder
maakte en het was een merkwaardig "restaurant"
dat onder meer het doel daarvan was.
In afwachting van de
verkoop hadden daar steevast vele Tilburgers
plaatsgenomen en inderdaad: de gelijkenis met een
restaurant was treffend. Gewapend met onze tassen en
plastic zakken wachtten wij daar eveneens, leerden er
mensen kennen en keken uit op de krijtwitte bebouwing in
de omtrek waarachter zich noodzakelijkerwijs de meest
huiveringwekkende taferelen moesten afspelen waarvan de
sporen ook op de geasfalteerde binnenplaats niet
ontbraken en waarvan eveneens de vrachtauto's getuigden
die af- en aanreden.
Ik kan niet meer
verzwijgen dat ik het over het Tilburgse Slachthuis heb
aan de Enschotsestraat. De lange wachttijd voor de
verkoop brachten wij dus door in het etablissement dat
een onschuldige oase leek te midden van de genoemde
gruwelen en waar thee, koffie, frisdrank en
versnaperingen te koop waren.
Als dan tenslotte de
verkoop kon beginnen sloten de klanten zich aaneen in
een lange wachtrij rond de tafels waarop de bloederige
roze en rode ingewanden van vermoorde dieren, met taaie
pezen en spieren doorweven, niets- en niemand ontziend
waren gedeponeerd om verder gefileerd te worden met
blinkende stalen messen door slagers in bebloede witte
jassen. Het lange wachten bood ons meer dan genoeg
uitzicht op deze collectie.
Als we dan eindelijk aan
de beurt waren, placht mijn moeder, door geldnood
gedwongen tot deze precisie, exact aan te geven welke
vleeswaren haar voorkeur hadden, en deze werden
vervolgens door de beulsknechten weinig omzichtig in de
plastic tassen gepropt. Bij thuiskomst was moeder dan
triomfantelijk en trots over de weggesleepte
"buit" en pakten wij met het hele gezin
gedurende een avondvullende sessie de vleeswaren in in
plastic dozen. Aan vader was de taak in zijn
wisselvallige, ongedisciplineerde handschrift de
etiketten te schrijven die op de dozen hoorden en die
aangaven of het "varkens" of "rund"
was en om welk lichaamsdeel het ging.
De diepvrieskist bewaarde
deze voorraad dan tot bijvoorbeeld op feestdagen echte
varkenshaas geserveerd kon worden.
Ik zal het Tilburgse Slachthuis nooit vergeten.
|