INHOUD BROECKX
HOME
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
INTERVIEWS
SPECIAAL
KUNST & FOTO

Print deze Pagina

Ineke Broeckx - Korte verhalen

 

De militaire parade

De Schot, die in steen, brons of marmer gebeiteld of gegoten (compleet met baret, korte rok en doedelzak) trouw op zijn post staat en het Stadhuisplein in Tilburg dag en nacht "bewaakt" kan bezwaarlijk mijn verdriet hebben gezien toen ik eens met mijn oude vader het defilé van pantservoertuigen, tanks en oorlogsveteranen gadesloeg, nog steeds ter herinnering van de waanzin en de glorie die veertig jaar eerder de wereld in hun ban hadden gehouden.

Vader had mij vaak verteld over de juichende menigte in de straten van Tilburg, die als het ware een majestueus lied van bevrijding en vreugde aanhief in oktober 1944. en ik had het gruwelijke tegendeel hiervan gezien in zijn fotoboeken: de mannen en vrouwen achter de hekken, haast alleen nog staketsels van beenderen, door een beestachtige mensensoort in een beestachtige tijd bestemd voor de vernietiging.

In de kerker van zijn eenzame hart had vader, zelf eens soldaat, altijd de herinnering aan een gruwelijk tafereel verborgen, en hij had mij, kind van een nieuwe tijd, nooit hiervan deelgenoot willen maken.

De milde, genadige wind heeft de as van mijn arme vader verstrooid en de hand van de milde, genadige tijd heeft de tranen van mijn gezicht gewist, zodat slechts de stille, roerloze gestalte van de Schot op het Stadhuisplein mij soms herinnert aan mijn verdrietige uur met vader tijdens de militaire parade.