INHOUD BROECKX
HOME
AUTEURS

 

Werken van Ron van de Ven:
Kwetsbaarheid en kracht in een delicaat evenwicht

In de ruimten, die eens behoorden aan het St. Elisabeth Ziekenhuis dat, grotendeels bezweken onder de slopershamer, is herrezen aan de Hilvarenbeekseweg, zijn nu de ateliers van kunstenaars, onder wie Ron van de Ven.
Via een kale, wit betegelde gang is dit atelier te bereiken. Zeer vriendelijk trakteert Ron mij op thee en bittere chocolade en we bekijken enkele van zijn kunstwerken, die allerminst lijken op de koortsdromen van een krankzinnige (zoals m.i. door mij eerder aangetroffen in het De Pont Museum, van de hand van anderen), maar daarentegen organische groeivormen betreffen waarin tot uiting komt het samenspel of de tegenstelling tussen breekbaarheid en kwetsbaarheid aan de ene kant en anderzijds kracht en robuustheid, zoals deze tegenstelling ook in een mensenleven kan spelen en tot uiting kan komen. Scheefgroei kan door een zwaar leven optreden. Het kan ook gaan om overleven tegen het noodlot in. Zo komt, aldus Ron, uit de bevroren grond het sneeuwklokje en het groeit tegen de verdrukking in.
Ron liet mij ook sculpturen zien die op de functie van een (stads)poort zijn geïnspireerd. De sculpturen dragen titels als "La porta de Colombia" en "Puerto del cielo". Het zijn dynamische sculpturen die ons een beeldend verhaal vertellen.
Met zijn werk tracht Ron een overstijgende wereld te belichamen die balanceert op de grens van het fysiek haalbare. Zo laat hij in het beeld "Puerto del cielo" een kwetsbaar raster zien waar het invallende licht doorheen twinkelt en waar de toeschouwer getuige is van een ongrijpbaar geheel. Het is juist dit spanningsveld waar Ron naar op zoek is. In zijn creatieve processen doorkruisen de fysieke en de virtuele wereld elkaar; dit spanningsveld opent nieuwe wegen en beïnvloedt zijn beeldtaal.
In deze grenzeloze wereld is alles mogelijk hetgeen een uitdaging voor Ron is. In het werk "Groei" lopen deze twee werelden door elkaar. "Groei" is een korte animatiefilm (bestaande uit 87 frames) die begint met een rechthoekig, fragiel lijnenspel waarvan ieder lijnstuk is opgebouwd uit vier zijden. Deze vier zijden groeien onafhankelijk van elkaar zo sterk dat ze over elkaar heen schuiven en veranderen in een chaos. De frames 5 en 44 zijn door Ron fysiek gemaakt.