INHOUD BROECKX
HOME
AUTEURS

 

Vermagering tegen wil en dank

Van de Spaarnwoudelaan in de Tilburgse wijk "De Reeshof" maakt men zich wellicht een hemelse, paradijselijke voorstelling, doch geheel ten onrechte..... Als men niet neerslachtig zou zijn of zelfs zelfmoordneigingen zou hebben, zou men het hier gegarandeerd worden of de genoemde neigingen hier oplopen: de bruine, betonnen woonblokken ademen een sfeer van onmetelijke triestheid en men kan zich eveneens met recht afvragen hoe een architect er in Godsnaam toe gekomen kan zijn de bebouwing aan het Santpoortplein te ontwerpen....

Mevrouw ontvangt me in haar woning die op totaal wanordelijke, sfeerloze en afstotelijke wijze is volgestouwd en waarin het meubilair is gerangschikt op compleet onharmonische wijze; een defecte piano die geen dienst meer doet is tegen een muur geschoven en is beladen met foto's in portretlijstjes; allerlei papieren en folders slingeren rond op een bankstel dat op merkwaardige wijze de kamer domineert, de doorgang blokkeert en onordelijk dwars is opgesteld in het vertrek.

We hadden elkaar ontmoet bij een uitstapje van de BoodSchappenPlusBus en ze had me hartelijk uitgenodigd eens langs te komen. Toen ik hieraan gevolg had gegeven werd ik overspoeld door een waterval van woorden, door een woordenstroom zonder einde die mij verhinderde zelf, al was het maar in de minste mate, aan bod te komen.

Het betrof het sterfgeval van haar echtgenoot die twee jaar in zijn bed in de woonkamer naar de dartele koolmeesjes heeft liggen kijken die tot op de huidige dag fladderend komen aanvliegen en enthousiast pikken in de zaadbolletjes die mevrouw speciaal voor haar man had opgehangen.

Ze was gestopt met eten en vijftien kilo afgevallen tot een vriendelijke meneer van de BoodSchappenPlusBus haar uitnodigde voor het koude buffet. Aan hem heeft ze alles te danken; eveneens haar terugkeer tot het leven, tot de geestelijke gezondheid, tot de dagen die elkaar in statige regelmaat opvolgen, tot het glorende morgenlicht dat zij nu weer van harte verwelkomen kan.....

Het was de eerste en de laatste keer geweest dat ik het Santpoortplein had aangedaan....