INHOUD BROECKX
HOME
AUTEURS

 

Tranen in een bloemenzaak

"Vergeeft u mij ik huil", of woorden van die strekking kwamen van mijn lippen en ik voegde eraan toe: "dat kan weleens voorkomen hè?" in de bloemenzaak waar men alles al heeft meegemaakt, waar schitterende, uitbundige zomerse boeketten getuigen van een onaantastbare schoonheid, zozeer tegengesteld aan het leed dat mens en wereld overspoelt en waar men semi-professioneel acteur en psychiater is, maar toch een beroepsmatige anonimiteit en afstandelijkheid handhaaft. Het menselijk verdriet echter rolt af en aan in het hart als de branding die nu eens welhaast onbeschaamd en onstuimig het strand overspoelt en zich dan weer terugtrekt.....
Aan het leed, dan wel aan de verliefdheid of de vreugde van de goegemeente valt, hoe het ook zij, behoorlijk te verdienen.
Op het kaartje dat het boeket lichtgele rozen, gelardeerd met gipskruid, voor mijn zus, diende te vergezellen, wilde ik graag vermeld zien: "Liefste Cecile, van harte beterschap en veel kracht en moed toegewenst" Men telefoneerde met een bloemenzaak die mijn boeket de volgende dag ongetwijfeld met een snelle auto te bestemder plaatse zou brengen; vanuit de stad naar het naburige dorp, naar de landelijk gelegen boerderij waar ik in het verre verleden zovele zomers had doorgebracht.
Mijn bloemen moesten goedmaken wat mijn gebrekkige, schamele woorden niet hadden kunnen weergeven en mijn onmetelijke tekortschieten compenseren.
Ik zou mijn stille leven voortzetten, ver van de liefste; we zouden weer onze gescheiden wegen gaan, ver van elkaar verwijderd.....