INHOUD BROECKX
HOME
AUTEURS

 

Puinruimen aan de Ringbaan West......

Lange, lange tijd heeft een gebouw met grijsgekalkte muren en mistroostige uitstraling dat ik vanuit mijn woning kon waarnemen, het straatbeeld gedomineerd in mijn wijk totdat heftrucks met mechanische, haast voorwereldlijke "muilen" aan de sloopwerkzaamheden zijn begonnen.
"Amarant" zal hier een groot, multifunctioneel centrum doen verrijzen dat het uitzicht drastisch zal veranderen en dat de plaats in zal gaan nemen van het oude, vervallen bouwsel dat een merkwaardig, mysterieus innerlijk had en bewoners die mij nooit bekend zijn geworden.
Ik zie de heftrucks af en aan rijden; ze zetten hun metalen tanden in het beton tot de muren vallen en ineenstorten. Het gebouw wordt nu verder en verder onttakeld. Spoedig resteert een kale vlakte, omringd door een stalen hek. Een tractor schuift voort over het rulle, gele zand.
Een keurig billboard aan de voorzijde, ingedeeld in vakken vermeldt de namen van architect en opdrachtgever. De gehelmde mannen verschijnen en draven bedrijvig heen en weer. Vanuit mijn verre raam maken ze een petieterige indruk. In de avond lijkt een en ander op een scène uit een horrorfilm, op een spookachtig tafereel met de gigantische, lichtende hijskraan.
Lang, lang nog na mijn dood zal daar aan de overkant het centrum met de nu nog slechts provisorisch aangebrachte deuren en ramen van "Amarant" trots en statig zijn muren verheffen.....