INHOUD BROECKX
HOME
AUTEURS

 

De penning van St. Christoffel

In de zaak van "Pleïade" in de Nieuwlandstraat beschikt men over een groot assortiment "fijnzinnige" artikelen dan wel prullaria die geschikt zijn voor vele gelegenheden, waarmee men iemand met zich kan verzoenen en waarmee men, figuurlijk gesproken, kan "strelen" of "kussen".
De verkoopster achter de toonbank spreidt haar schijnbaar charitatieve en menslievende, doch in feite op winst beluste glimlach ten toon en fungeert als een alternatief soort weldoenster van de mensheid of als een verkapt soort hulpverleenster.
Van haar diensten maak ik niettemin gebruik: "Mevrouw, mijn beste vriend gaat naar het buitenland. Weet u een geschikt cadeau om hem mee te geven en om hem te beschermen op zijn reis?"
"Wat vindt u van een penning of een sleutelring van St. Christoffel?" stelt ze voor. In een bakje liggen zilverkleurige penningen met de beeltenis van de heilige met het kind op de schouders, de beschermheilige van de reizigers erop, waarvan ik er een uitzoek.
De penning wordt omwikkeld met een goudkleurige verpakking en er gaat een beschrijving van de heilige bij.
Thuisgekomen luister ik nog maar eens naar Vera Lynn en naar haar wellicht in de ogen van sommigen melodramatische, maar meeslepende en indrukwekkende woorden:
"From the time you say goodbye, from the time you say "cheerio", will you take a handshake too, for your journey as you go? Keep a prayer within your heart, that the time will surely pass, till the day that we shall meet again, from the time you say goodbye"
En ik breng de penning naar mijn vriend, de onnozele penning die niets kan bezweren, niets kan bezegelen, niets kan voorkomen.
Ik geef deze mijn vriend in handen met een machteloos, nutteloos en wanhopig gebaar.
Spoedig zal de intercontinentale afstand niet meer te overbruggen zijn en zal ik het Noodlot vrij spel gegeven hebben te regeren, toe te slaan, te overweldigen....