INHOUD BROECKX
HOME
AUTEURS

 

Trouwe gevederde vrienden

Al vaak was ik de mooie duiventil aan de Clarastraat op mijn weg naar het Bernardusplein gepasseerd en had ik vol bewondering gekeken naar de fraaie, bont gedessineerde vogels die zo gracieus en elegant af en aan vliegen en op een schitterende, nog zomers aandoende dag tegen begin oktober van dit jaar sprak ik de eigenaar en trotse bezitter hiervan, de heer Van den Brekel aan, die opgewekt en vrolijk aan kwam stappen in de straat met een bonte pet op het hoofd.
Op zijn 10e, in 1947, gaf zijn vader hem de eerste duif cadeau en nu, op zijn 78ste kan hij terugzien op een carrière in de duivensport van 68 jaar.
De wonderlijke dieren vliegen uit en dankzij hun, door niemand begrepen, feilloze instinct halen zij het zelfs tot Orléans en keren dan terug naar de Clarastraat.
Tilburg kende eens 1500 "duivenmelkers"; nu zijn het er nog 100 die geregeld samenkomen in het clublokaal aan de Diederikdreef.
De kobaltblauwe bordjes die de wand sieren in meneers woonkamer getuigen van de vele eerste prijzen die hij behaalde met zijn geliefde dieren......