> home
  
    > speciaal
  
    > auteurs
  
    > teksten
  
    > Brabants
  
    > audio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

◄ Jan Hoevenaars

 

 

Jan Hoevenaars

verhalen


 

Mannetje

 

"De geiser doet het (weer) niet" roept mijn vrouw vanonder de kouwe does vandaan, duidelijk hoorbaar door twee deuren en twee muren heen. Dat het nog geen zomer is en er een vrouw bloot en wel staat te rillen op hoorafstand, -neem ik voor het gemak even aan-, doet in mij zeer veel medemenselijkheid opwellen. Om het medelijden te noemen gaat in dit geval een beetje te ver. Leedvermaak ook trouwens. Zodoende klim ik bij het weigerachtige apparaat en ontsteek de waakvlam als een kaars voor een Mariabeeldje met de bijbehorende christelijke verwensingen. "Hij doet 't"  roep ik uit volle borst. Als het ding ontvlamt blijf ik er voor de zekerheid nog vijf minuten de wacht bij houden zodat ik me geen tweede keer uit mijn zorgstoel hoef te laten commanderen.

Het gesprek daarna in huislijke kring gaat over koetjes en kalfjes maar vooral toch ook over de noodzaak om een nieuwe warmwaterinstallatie aan te schaffen. Mijn vrouw is tamelijk resoluut vóór, ik ben gewoon voor maar loop meteen ook tegen twee van mijn stoornissen op. De eerste is dat ík zal moeten bellen want het betreft hier een technisch onderwerp. Tweedens betekent het ook dat er over enige tijd een mannetje met een busje op de stoep staat die zegt dat hij de installateur is.

Het woord installateur maakt bij mij zekere associaties los. Mijn vader, veehouder met twee linkse handen, vond ik destijds al een installateur als hij het vee tegen de winter op stal zette. Dat hadden de Fransozen zo al bedacht. Installer is iemand of iets op stal zetten. Installen of opstallen dus. Ging het eerst over vee met poten of paarden met benen, langzamerhand werden ook personen ingestald. Om verwarring te voorkomen of vanwege de chique werd het Nederlandse opstallen vervangen door installeren. Nu wordt zelfs een regering geinstalleerd door de koning en straks, als dat door een of andere van Nephoven wordt verketterd, door het volk in eigen persoon. Omdat onze taal evengoed als onze spaarcentjes, aan inflatie onderhevig is, wordt installatie tegenwoordig gebruikt om van alles en nog wat op zijn plaats te zetten en degene die dat karweitje uitvoert wordt al snel gepromoveerd tot installateur, waar plaatser of maker al ruim voldoende zou zijn geweest.

Al zulke gedachten maken het mij de afgelopen 10 jaar steeds moeilijker om de geiser definitief de deur te wijzen. Waarom wil ie ook niet gewoon stuk? Afijn, als ie niet brandt kost het ook geen gas en het wordt toch zomer binnenkort. Ja toch?

 

Vlamtaal

Gronings gas brandt blauw

Noors gas wat blauwer

Siberisch gas het blauwst

Want dat is het 't kouwst.