CUBRA
INHOUD GRAFFITI
INHOUD JEROEN KETELAARS
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
KUNST
FOTOGRAFIE
BRABANTS
INTERVIEWS

Print  Pagina
Copyright: Jeroen Ketelaars 2005

Pas op voor de stiftenbende - 2Pac
Jeroen Ketelaars


Thug in Tilburg: 2Pac-graffiti

De Amerikaanse rapper 2Pac heeft het ondermaanse al een paar jaar geleden verlaten: hij werd in 1996 in Las Vegas doodgeschoten. In 1971 werd hij geboren, dus erg oud is-ie niet geworden. Maar in feite is 2Pac er nog wél, want als we goed kijken in de stad, komen we zijn naam behoorlijk vaak op de muren tegen. Was hij tijdens zijn leven al een grote ster, het lijkt erop dat de vermoorde rapartiest na zijn dood een heuse heiligenstatus heeft gekregen.

Tupac Amaru Shakur moet voor veel (niet zelden zwarte) jongeren de belichaming zijn geweest van het harde leven zoals dat in de straten van steden als New York geleefd wordt. 2Pac kende het bestaan van de straat uit eigen ervaring. In Oor’s Pop-encyclopedie staat dat 2Pac opgroeide in The Bronx, in New York, en dat hij regelmatig met de politie in aanraking kwam wegens allerhande gewelddadige misdragingen. Zo was hij bijvoorbeeld betrokken bij een schietpartij waarbij twee agenten het slachtoffer werden en bracht hij enige tijd in de cel door voor verkrachting. Verschillende 2Pac-cd’s verschenen geheel in stijl op een platenlabel met de gezellige naam Death Row Records.

De aanhangers van 2Pac noemen hun held ook wel thug, een benaming die 2Pac letterlijk op het lijf geschreven stond: hij had ‘Thug Life’ op zijn buik getatoeëerd staan. Aan het Von Weberpad in Tilburg-Noord staat onder andere de volgende tekst: "2 pac-shakur/rest in peace/we miss a thug." Het woordenboek geeft voor thug onder meer de volgende vertalingen: misdadiger, moordenaar, schurk. Voor de fans van 2Pac hebben deze woorden schijnbaar geen negatieve bijklank. Voor hen lijkt het een eer te zijn om thug genoemd te worden, een soort geuzennaam die met hard werken en de juiste attitude verdiend moet worden.

De graffiti die op de rappende outlaw betrekking heeft, heeft soms, zoals aan het Von Weberpad, de vorm van een ode en gaat dan vergezeld van een tekening van het hoofd en het met tatoeages gedecoreerde lijf van de dode rapper. Op andere plaatsen, zoals aan het paadje tussen de Lanciersstraat en de Catamaranstraat, is enkel de naam van de rapper aangebracht.

De muziek en de levensstijl van 2Pac spreken dus ook jongeren in de moderne industriestad Tilburg aan. Een tijdje geleden zei burgemeester Vreeman dat de Kruikenzeiker, hét symbool van Tilburg, niet meer bij de trotse en zelfbewuste houding van de Tilburgers past. Misschien dat het manneke in de toekomst wat meer de uitstraling van 2Pac zou moeten krijgen. Modern, multicultureel en voor de duvel niet bang. Me against the world heette een cd van 2Pac. Van onderdanigheid was bij hem blijkbaar geen sprake.