CUBRA
INHOUD GRAFFITI
INHOUD JEROEN KETELAARS
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
KUNST
FOTOGRAFIE
BRABANTS
AUDIO

Print  Pagina
Copyright: Jeroen Ketelaars 2005

Graffiti - nieuws - nieuw boek Jeroen Ketelaars


Sex, drugs, appeltaart

Teksten van Tilburgse muren verzameld in nieuw boek

Ze vallen minder op dan de grote, met spuitbussen geschilderde graffiti, maar ze bevinden zich op vele plaatsen in elke stad: de met de hand geschreven teksten waarmee de schrijvers zonder terughoudendheid hun mening verkondigen of hun hart luchten. Van het aandoenlijke ‘Jeffrey is men schatje’ en het geëngageerde ‘Bio-industrie Dieren-hel’, tot regelrechte scheldpartijen, racistische teksten, en ontboezemingen over het seksleven als ‘Sletje van de bomenbuurt is hier geweest’. Ze bevinden zich op muren en deuren, op lantaarnpalen en viaducten, en vooral ook op plekken waar de jeugd ‘hangt’. In de loop van 2005 verzamelde Jeroen Ketelaars een grote hoeveelheid van zulke teksten, en daarvan zijn er nu vierhonderd opgenomen in het boek Sex, drugs, appeltaart; een tekst die Ketelaars afgelopen september in de Hoevensestraat optekende.

Hoewel individuele graffiti-teksten vaak hoogst humoristisch zijn en even vaak ook zeer ergerniswekkend, geven ze de lezer vooral als verzameling een opmerkelijk tijdsbeeld, met name waar het maatschappelijke aangelegenheden betreft en uitingen van de moderne jeugdcultuur. Drugsgebruik, moslim- en homohaat, politieke stellingname, het staat allemaal op de Tilburgse muren en wanden te lezen. Het meest opvallend is echter het evenwicht. Niet alleen drugs, ook appeltaart. Rappers als 2 Pac en Eminem worden verheerlijkt, maar we lezen in de Stadhuisstraat ook ‘Guus Meeuwis 4 ever’, en op het Stadhuisplein ‘Stoned zijn = niet goed Afz. Dokter Anders T’. Of: ‘Marokkanen willen ook werk, motherfuckers’. Daarnaast laten graffiti-schrijvers blijkbaar ook graag blijken dat ze trots zijn op Tilburg of hun wijk: ‘Tilburg West Boven De Rest!’ Ook voetbalgraffiti komen vaak voor, en het zal niemand verbazen dat dan ‘W II rules’ naast ‘Kanker Ajax’ staat. Maar het mooist zijn misschien toch de vertederende ontboezemingen zoals deze, die door een zekere Janneke werd geschreven: ‘Schatje khou van jou/ en ik wil je ook nooit meer kwijt/ maar ik wil niet iedere dag ruzie voortaan/ ik hoop jij ook niet.’

Sex, drugs, appeltaart is de eerste uitgave van de nieuwe Tilburgse uitgeverij Code X. Deze uitgeverij richt zich op de productie van fraai vormgegeven boeken met een bijzondere inhoud.

 

Sex, drugs, appeltaart & 400 andere teksten op Tilburgse muren - door Jeroen Ketelaars.

Uitgeverij Code X.

Prijs: 20,00 euro.

ISBN 90 78233 01 X.