INHOUD

JOHN VAN ERVE

CUBRA HOME

John van Erve

De oculist, steen- en breuksnijder

 

 

 

Naast de medicinæ doctor en de chirurgijn waren er nog enkele andere personen werkzaam in de gezondheidszorg. Zo kennen we uiteraard de vroedvrouw die assisteerde bij bevallingen. Maar minder bekend zijn de oculisten en de steen- en breuksnijders. Meest van tijd waren deze specialismen in één en dezelfde persoon verenigd en verrichtten zij voor de patiënt vaak ingrijpende chirurgische ingrepen.

 

De oculist hield zich bezig met oogziekten. Over het algemeen hielpen zij hun patiënten aan staar. De steensnijders verwijderden operatief blaasstenen uit urinewegen en de blaas. En breuksnijders herstelden operatief lies- en andere breuken.

 

Justo Antonio de Meij was zo’n oculist, steen- en breuksnijder. Tussen 1686 en 1690 woonde hij in huis bij de oud-borgemeester Peter Beris. Enkele buren van hem wisten te vertellen dat hij zo af en toe weleens de heerlijkheid verliet, maar na korte tijd altijd weer terug kwam. Volgens deze buren heeft hij “sijne kunste van steen ende breuksnijden als andersints volcomentlijck geexerceert, ende een ider, des van noode hebbende daermede behulpsaam geweest.” Hij heeft zich volgens de buren al die tijd eerlijk en netjes gedragen. Ook is hij verschillende arme mensen van dienst en behulpzaam geweest bij het genezen van hun kwalen. (1)

 

De Meij was een jongman uit Gent. Op 4 februari 1690 wilde hij voor schepenen van Tilburg en Goirle in ondertrouw gaan met de jongedochter Johanna Moonen. Daniel Moonen was voogd en Cornelis Moonen was toeziend voogd over haar.

 

Cornelis Moonen vergezelde haar bij haar gang naar de schepenbank. Daniel Moonen was afwezig en hoewel hem meerdere malen om toestemming voor dit huwelijk was gevraagd, bleef hij weigerachtig.

 

Omdat een consent van de voogd van Johanna Moonen ontbrak weigerden de schepenen de ondertrouw in het trouwboek op te nemen. Omdat Justo Antonio de Meij ouder dan 25 jaar en Joanna Moonen ouder dan 20 jaar was, was ingevolge het Echtreglement geen consent voor het aangaan van het huwelijk van wie dan ook nodig. Uiteindelijk werd het stel op 20 februari 1690 in het trouwboek van Tilburg in ondertrouw opgenomen. Hun huwelijk volgde op 13 maart 1690 voor schepenen in Hilvarenbeek.

 

Nieuwegein, 28 januari 2015

1 - (RAT) Tilburg N61-199 (27-2-1690)