> home
  
    > speciaal
  
    > auteurs
  
    > teksten
  
    > Brabants
  
    > audio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Marjolein Hermes  <

Marjolein Hermes

prozagedicht


 

 

 

 

Grote Oma
 

De verjaardag van ons Sjan. Drukte alom. 'Hoe ist nou in de liefde?' en 'Hedde dat geheurt van de neef van oom Tom?' Weer die aai over je bol of een medelevende knik. Vanwaar die grote leegte, die traan en die snik? Het is de grote O. Grote Oma die ontbreekt. Altijd lachen om een grap. Grote Oma die alles vergat...

 

Op de koffie bij moeders' moeder. Drukte alom. 'Hoe ist nou in de liefde?' en 'Hedde dat geheurt van de neef van oom Tom?' Vantevoren eerst even bellen: 'Zet de koffie mar vast aan'. Eenmaal daar in de keuken stond er wel íets aan. De oven op 200 graden, had ze het niet verstaan? Als we ernaar vroegen reageerde ze fel: "Ik kan toch nie alles onthouwe". Gelukkig vergat ze alles snel.

 

Een potje kienen bij ons Toos. Drukte alom. 'Hoe ist nou in de liefde?' en 'Hedde dat geheurt van de neef van oom Tom?' Na een uurtje of twee was Grote Oma kwijt. Niet onder het bed of in de douche, Grote Oma was op route. "Help, help!" hoorden we zacht. Het klonk uit de verte, heel verdacht. Grote Oma was gaan lopen en zat vast in de lift. Eenmaal binnen op de stoel reageerde ze fel: "Ik war de weg kwijt en wis niet woar ik war". Gelukkig vergat ze alles snel.

 

Na de mis bij de pastoor. Drukte alom. ‘Hoe ist nou in de liefde?’ en ‘Hedde da geheurt van de neef van oom Tom?’ Met haar cassis in de stoel zat Grote Oma naast tante Nel. Die zat te pimpelen, heel tevree, dat glaasje rood smaakte haar wel. Grote Oma hief ook haar glas en dronk in één teug leeg. “Smakte goed” klonk daar tevree. Cassis weg, of alhoewel? Grote Oma bleef verbazen. Het was het glas van tante Nel… Gelukkig vergat ze alles snel.