CuBra 
HOME
SPECIAAL
AUTEURS
TEKSTEN
BRABANTS
AUDIO

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Motell Rijnen  

Inhoud

 

 

 

Over Motell Rijnen

 

 

Mijn grootste passie is schrijven. Sinds 2006 ben ik actief als schrijver van korte verhalen, gedichten en romans. Al meer dan veertig jaar sta ik op het podium als folkmuzikant, sinds een jaar of tien als frontman (leadzanger/snaren/whistles) van folkband Navenant en van Mo2Jo&Co. 
Bestuurlijk ben ik actief in de culturele sector.


 

Ik ben op 13 januari 1948 in Princenhage bij Breda geboren als oudste zoon van een Litouwse moeder en een Nederlandse vader.
Het verschil tussen hun werelden was groter dan de afstand van 1600 kilometer tussen Vilnius en Breda doet vermoeden. Mijn vader, Jan Rijnen, is geboren in een katholiek gezin in Etten-Leur, was net als zijn vader bouwkundig aannemer en bracht zijn leven grotendeels door in Breda. Mijn moeder, Tania Antowil, was dochter van (Azkenazisch) Joodse ouders. In WO II werd ze na werkkampen in de buurt van Vilnius gedeporteerd naar Ryga en van daaruit naar het concentratiekamp Stutthof. Zij behoorde tot de paar procent Litouwse Joden die de Shoah overleefden. Dat maakt het extra wrang dat ze op haar 32ste aan een kraamvergiftiging bezweek. Ik was toen negen.

Na de HBS-A, in de tijd van Provo, witte fietsenplan en studentenprotesten, eerst twee jaar Politicologie aan UvA, gevolgd door viereneenhalf jaar Sociologie en Criminologie aan de KUB. Op bevrijdingsdag 1972 - 5 mei-  stonden de rododendrons langs de Oude Tilburgseweg in bloei om mijn afstuderen extra luister bij te zetten. Alle vlaggen hingen uit. Ik heb  10 jaar als manager gewerkt in welzijnsland en nog eens 25 jaar als manager volgemaakt in het hoger beroepsonderwijs. Sinds 2006 manage ik alleen nog mijn eigen tijd. 

Al een kwart eeuw gelukkig getrouwd met Ineke Beemster en vader van Ilja en Eva, schoonvader van Andrea en Edwin en Opa Hoed van Evi, Sasha & Jessie, Nina en Lotte.

 

Schrijverij

                   

HOERA,

mijn nieuwe roman HoRa komt uit op 6 mei 2017!

 

In het kader van het project BOEK10 worden op 6 mei 2017 door Godijn Publishing tien nieuwe boeken gepresenteerd tijdens een feestelijk en interessant literair festival in Hoorn. Mijn roman HoRa wordt ook bij die gelegenheid gelanceerd. 

korte inhoud

In het leven van de journalist Manuel, een avonturier met vrouwen als achilleshiel, duikt voortdurend een mysterieuze figuur op, eerst alleen op foto's en later ook in de werkelijkheid. Deze Max is een lange slanke man, bleek gelaat, altijd gekleed in een zwart pak met rood overhemd. Als hij iets te maken lijkt te hebben met vreemde natuurverschijnselen en met de kortstondige verdwijning van jonge vrouwen overal op aarde, gaat Manuel samen met de planetoloog en astrofysicus Adriaan op onderzoek uit. Ze komen erachter dat er sprake is van synchronisaties tussen onze aarde en HoRa, een exoplaneet in een sterrenstelsel dat achttien miljoen jaren van ons verwijderd is. Manuel maakt op dan nog onverklaarbare wijze de sprong in ruimte en tijd en ontdekt dat op HoRa na een allesverzengende milieuramp alleen de geestkracht van de vroegere bewoners heeft overleefd. Om die in stand te houden wordt ook de geestkracht van overleden aardbewoners daarin opgenomen. Er is dus leven na de dood, ook al ziet dat er heel anders uit dan de kerken ons altijd wilden doen geloven. HoRa is het bewijs dat geestkracht de illusie van materie kan scheppen.

 

Zie ook:  www.godijnpublishing.nl/ 

 

 

Al eerder verschenen:

Koningin van de Claddagh

 

Met KONINGIN VAN DE CLADDAGH ben ik op 14 februari 2014 gedebuteerd bij uitgeverij Bagage. Tijdens een feestelijke bijeenkomst in de boekhandel Van Kemenade en Hollaers mocht ik het eerste exemplaar aanbieden aan de toenmalige eerste burger van Breda, Peter van der Velden. 

 

korte inhoud

Adriaan de Coninck brengt als schrijver een deel van het jaar door op het eilandje Inishmore voor de Ierse westkust. Hij ziet hoe een onbekende jonge vrouw een ongelukkige  val maakt op het rotsachtige strandje achter zijn huis. Als gevolg daarvan kampt ze met geheugenverlies. Ze weet niet meer wie ze, waar ze is, waar ze vanaan komt. Het enige aanknopingspunt om achter haar identiteit te komen is de ring die zij draagt: een gekroond hart dat  door twee handen wordt  omklemd, de Claddagh-ring. Adriaan gaat samen met eilanddokter Jimmy op onderzoek uit. De Nicholas Church in Galway en een bijzonder kunstenaarscollectief spelen daarin een sleutelrol. De ring blijkt heel lang geleden gemaakt te zijn door Richard Joyce, als bewijs van zijn liefde voor een meisje dat volgens een eeuwenoude legende afkomstig was uit de Claddagh, een  eeuwenoude vissersgemeenschap bij de stad Galway.

 

zie ook:

http://www.uitgeverijbagage.nl/onze-boeken/koningin-van-de-claddagh/

 

 Je kunt ook samen met de Koningin van de Claddagh wandelen door Galway en op Inishmore. Je komt dan op de plekken die in Ierland het decor zijn van mijn roman. De speciale website voor de wandeling vind je op: www.wandelmetdekoninginvandecladdagh.nl

          

Schrijven is mijn grote passie!

 

Toen ik als student op mijn Amsterdamse zolderkamertje van 2,5 bij 2,5 meter gefascineerd raakte door de gedichten van Lucebert en van Paul van Ostayen, sloeg Ik sloeg zelf aan het dichten en ging korte verhalen schrijven. Een paar jaar later werd ik genomineerd voor de toenmalige grote poëziewedstrijd van de Zuidelijke Nederlanden. Daarna schreef ik alleen nog bij vlagen. De muziek, de studie, het werk en het gezin namen mij meer in beslag, totdat ik rond de eeuwwisseling korte verhalen ging schrijven. Vijf jaar later ging ik met vervroegd pensioen en vanaf dat moment is schrijven de rode draad in mijn leven. Ik kan moeilijk zonder. Het is heerlijk om je in je eigen verhalen te kunnen onderdompelen, om penvoerder te zijn van de personages die je zelf hebt bedacht, om te zien hoe ze tot leven komen en het van je overnemen. En natuurlijk  is het geweldig, een erkenning van mijn schrijverschap, dat uitgevers met me aan de slag willen. 

Inmiddels heb ik nog vier romanmanuscripten en een vertellingenreeks op de plank liggen. Ik ben nog op zoek naar uitgevers. Ik schrijf ook korte verhalen en poëmen.


Mijn romanmanuscripten

 

"Steekspel" verhaalt over een vrouw die aan het sterfbed van haar overleden echtgenoot terugblikt op haar leven. Hij is haar spiegel. In die spiegel ziet zij hoezeer de loop van haar leven bepaald is door haar twee broers die haar op haar vijftiende verkracht hebben. Voor het eerst staat ze er nu alleen voor, ze kan zich achter niemand meer verschuilen.

 

"De laatste Goldstern" gaat over de 24-jarige Meier die wil kunnen begrijpen waarom zijn moeder is doodgegaan toen ze zo oud was als hij nu is.  Hij heeft nooit met haar kunnen praten over wat ze als Joods meisje uit Litouwen in het concentratiekamp heeft meegemaakt. Niemand kan hem vertellen waaraan zij is doodgegaan, totdat hij haar oorlogsdagboek laat vertalen en haar vroegere vriendinnen en haar broer op het spoor komt.

 

"Mijn liefde voor vrouwen, chinezen, cowboys en indianen" is een pseudo autobiografische vertellingenreeks. Met verhaallijnen over Antwerpse Rosa, Krist de dorpskunstenaar, zijn geile vriendin en zijn ex Fleur, lagere schooljaren en Titi die zo graag mannequin wilde worden.

 

 “Playgirl en dr.Zhivago (aliassen)” gaat over een voormalige huisarts, die als dr. Zhivago in een erotische chatbox het keurslijf van zijn verstandshuwelijk van zich afwerpt. Daar leert hij Playgirl kennen, de vrouw over wie alle mannen fantaseren. Als fantasie en werkelijkheid door elkaar gaan lopen, is niets meer wat het lijkt te zijn. Hij dreigt het gewillige slachtoffer van Internetcriminelen te worden. Samen met de onderzoeksjournaliste Maaike weet hij de rollen om te draaien.


 Manuscripten onder handen

"Achter de VN (Volksbeweging Nederland)" wordt een politieke krimi over de opkomst en ondergang van een populistische politicus.

"Wat is ze allejezus mooi" is een levensechte bezinning op de bron van de liefde.

 

Actuele informatie vind je op:

https://www.facebook.com/MotellRijnenAuteur/

https://www.motell-rijnen.nl