CUBRA

INHOUD WOORD

HOME

AUTEURS

KUNST

door NORBERT DE VRIES

Elke week een nieuwe beschouwing over een woord

 


 

20090205

FYROM

 

Een aanslag in Mumbai en een autotocht naar Beijing.

Ach, wanneer en door wie is besloten dat Bombay en Peking niet meer zo genoemd mogen worden?

 

Inderdaad, het irriteert me, ik erger me er aan. Maar ja, houd het maar eens tegen.

De beroemde slag om Stalingrad. Leergierig kind pakt de atlas en zoekt. Tevergeefs.

De stad die van 1598 tot 1925 Tsaritsyn heette, en toen tot Stalingrad werd omgedoopt, staat sinds 1961 als Wolgograd (of Volgograd) op de kaart. Zulks als gevolg van een heel letterlijk staaltje van destalinisatie door Chroesjtjov.

 

In 1703 stichtte Peter de Grote een stad die we kennen als Sint Petersburg. In 1914 klonk dat ‘Sankt Peterbourg’ veel te Duits, en men veranderde de naam in Petrograd.  Maar in 1924 werd het dan Leningrad, en zo heb ik het op school geleerd. In 1991 werd bij referendum besloten de oude naam weer in te voeren: Sint Petersburg.

 

Dekolonisatie (Rhodesië werd Zimbabwe), destalinisatie, enzovoort. Belangrijke, maatschappelijke veranderingen leiden niet zelden tot nieuwe namen. Soms ontstaat een cirkel, zoals bij Congo, dat Zaďre werd en nu weer Congo heet.

Congo, ooit het persoonlijke eigendom van koning Leopold II van België. Congo, dat voor wie de jaren zestig heeft meegemaakt, altijd verbonden blijft met onvergetelijke namen als Lumumba en Kasavubu.

 

Namen liggen gevoelig. Zo lees je op de bumpers van veel auto’s in Skopje de tekst: “Don’t call me FYROM, I am Macedonia”. FYROM is de afkorting van Former Yogoslav Republic Of Macedonia.

FYROM dat is toch geen naam? Misschien is FYROM bedacht door The Artist Formerly Known As Prince?