CUBRA

INHOUD WOORD

HOME

AUTEURS

KUNST

door NORBERT DE VRIES

Elke week een nieuwe beschouwing over een woord

 


 

20100318

 

Hardnekkig verkeerd gelezen

 

Als ik me goed herinner, was het Amsterdamse DWS (Door Wilskracht Sterk) de allereerste club in Nederland met “full-profs”. In mijn kinderlijke onschuld dacht ik: nou, die zullen dan vanaf nu wel al hun wedstrijden winnen. Want als je de hele dag kunt trainen, dan versla je natuurlijk al die voetballende kantoorbedienden, fabrieksarbeiders en middenstanders, en dan word je vanzelf kampioen. Nou, die droom verbleekte snel. Het is eigenlijk nooit iets geworden met DWS. Eerst ging het op in FC Amsterdam, en toen verdween het definitief van het toneel. Het is niet anders: al dat geld maakt het voetballen uiteindelijk kapot.

 

Betaald voetbal. Ze hebben het in ons land nog lang tegen weten te houden, maar na de watersnoodramp van 1953 viel het tij niet meer te keren. Het betaald voetbal werd ondergebracht in een eredivisie, een eerste divisie en een tweede divisie. Ver vóór die tijd, in de voetbaloertijd, had je uitsluitend amateurclubs gehad. Dat was de tijd waarin ‘het bruine monster het net deed bollen toen Dick het leder in één keer op de pantoffel nam’. Het bruine, of lederen, monster. Wie heeft de uitdrukking bedacht? Dat moet vóór 1910 zijn gebeurd.

 

Voetbal geeft je kracht en pit,

Voetbal houdt je ‘body’ fit.

 

Edoch, laat ik ter zake komen. Het gaat me om de Jupiler League. Voorheen De Gouden Gids Divisie. Wat een treurigheid trouwens, die sponsoring.

Welnu, ik had vroeger wel een vaag begrip omtrent een in België populair bier, Jupiter genaamd. Althans, ik lás het altijd als ‘Jupiter’. Je leest immers wat je kent, en ik was veel beter in de godenwereld thuis dan in bierenland. Maar verbazend blijft het, dat je jarenlang iets consequent verkeerd kunt lezen! ‘Ongelooflijk (stom)’, zult u wellicht zeggen, maar vergis u niet: ik ben heus de enige niet, die met grote hardnekkigheid ‘Jupiter’ heeft gelezen, zo is mij bij navraag onder vrienden en magen gebleken.

Maar sinds de sponsoring van de eerste divisie weet ik het: Jupiler. Met een l, met één l. Ik vermeld dat even, omdat je anders zou verwachten. Het bier wordt immers gebrouwen in Jupille-sur-Meuse (er is ook een Jupille ergens in de Belgische Ardennen).

Jupille-sur-Meuse, zo’n 10.000 inwoners, maar denk er niet gering over. Op luttele kilometers van onze zuidelijkste grens, maar wat een indrukwekkend plaatsje (thans deel uitmakend van de stad Luik)! Ik noem de familie Piedboeuf (ketellappers die grondleggers werden van de bierindustrie) en de familie der Karolingers (Pepijn de Korte en Karel de Grote zijn in Jupille geboren!). Voorwaar, het kan minder.