P.D.M. Pijnenburg

De fraters van Tilburg


 


De Siemer - foto uit 'bitterzoet'

Ik ben door de fraters onderwezen. Eerst op de Saint Denis (elke dag twee keer te voet van Broekhoven naar de Antoniusstraat en terug) en later op het Sint Odulphuslyceum ook nog gedeeltelijk, want de nog altijd bekende dr. P.C. de Brouwer (die door iedereen "d'n doctor" werd genoemd), zijn broer Harrie, de leraar Nederlands De Jong, en de legendarische Siemer waren uit de opgeheven patersorde van de fraters afkomstig.

"D'n doctor" gaf Latijn. Voor het laatst toen ik eveneens in het laatste jaar zat. (Daarna was voor hem natuurlijk de lol er af). In de hoogste klas zaten toen altijd nog maar een paar leerlingen. In de bêta-klas zaten er zelfs nog 

maar twee. De simpel analyserende manier, waarop "d'n doctor" inzicht in een taal gaf, was heel bijzonder en getuigde van grote intelligentie, leergierigheid en eruditie. Ik zie hem nog met zijn altijd scherp geslepen potlood in zijn kleine, verzorgde handschrift alle kantlijnen van zijn boek vol aantekeningen schrijven.

"De Siemer" gaf Duits. Op minder indrukwekkende manier. Hij was in de eerste plaats kunstenaar. Hij was een Groninger, maar ik heb zelden iemand gekend die zo aan Brabant verknocht en ermee vergroeid was.

Hij woonde op de Oliemolen, die in de jaren dertig nog ver van de bebouwing in de akkers lag. Achter de ruiten stonden geraniums tot aan de bovenkant van het raam. Hij

deed aan hout- en linosnijden. Zijn woonkamer met de rodeplavuizenvloer en de schouw met de plattebuis was een chaotisch gerangschikte verzameling van boeken en heel en half afgemaakt houtsnijwerk en lino-sneden.

Buiten de schooltijd had hij grote aantrekkingskracht op jongeren met kunstzinnige aanleg. Hij was de spil en de begeesterende kracht van de Leonardijnen.

Hoe waren die oud-paters buiten de fratersorde komen te staan?

Toen bisschop Zwijsen nog pastoor van het Heike was, zag hij hoe onverzorgd de kinderen van de armen waren. Er waren geen sociale voorzieningen en onvoldoende onderwijs.

Daarom heeft hij de orden van de Fraters en van de Zusters gesticht, met de opdracht om onderwijs uit Liefde te geven. Nu nog altijd zijn fraters in touw, om in hun vrije tijd bijlessen te geven aan achtergeraakten, aan een buitenlands kind dat goed kan studeren maar door de taalbarrière gehandicapt is, aan mensen die ontdekken dat ze op de lagere school hun tijd verdaan hebben. En alles gratis.

Zwijsen vond vier onderwijzers bereid in de nieuwe congregatie te treden. In het begin moest nog worden gesteund op een bestaande kloosterorde. De vier gingen voor het noviciaat naar de Achelse Kluis. Nog lang is deze trappisten-invloed kenbaar geweest. Zo gold er in het begin een zwijgplicht na het lesgeven tot acht uur, en ook moest er aan tafel bier gedronken worden, of men dat bliefde of niet.

De deugd der nederigheid werd zo principieel beoefend, dat de fraters geen wetenschappelijke vorming mochten hebben. "Wetenschap blaast op" placht Superior de Beer te zeggen. Zelfs mochten niet méér fraters de hoofdakte halen dan er scholen waren.

Wat moet daardoor véel intellect onvoldoende benut zijn gebleven, want er zijn ongelooflijk knappe koppen onder de fraters. Om één voorbeeld te noemen: de ingenieurs van Philips konden een wiskundeprobleem niet aan en wendden zich tot de professoren van een universiteit, ik meen die van Jena. Ook die konden het niet aan.

Hij zal in alle nederigheid niet op prijs stellen dat ik zijn naam noem - Jena daar was hij wél bekend - schreef naar Eindhoven terug, zich in verbinding te stellen met "de heer Mutsaers, Fraterstraat nummer (zoveel) te Tilburg". Zij bedoelden frater Renatus (de broer van frater Silvius, die alles van planten weet). Hij loste het wiskundeprobleem op. (Natuurlijk gratis.)

Superior de Beer voegde een patersafdeling aan de fraterscongregatie toe. In andere congregaties worden de paters bediend door de broeders. Hier waren de fraters onderwijzers en kregen ze de schoenen van de paters te poetsen. Er zijn grenzen, ook aan de deugd van nederigheid. Toen Superior de Beer in 1917 stierf kwam de splitsing. Zoiets gebeurde toen zonder enig overleg, zonder dat de paters of fraters het wisten. De Siemer huilde.

De paters, die daardoor buiten de orde waren komen te staan, zijn merendeels leraar geworden aan het Gymnasium, het eerste van Brabant, dat "d’n doctor" gesticht had aan de Lange Nieuwstraat. (In 1980 is het gebouw, in de gevel waarvan de naam prijkte, afgebroken.)

De fraters zijn altijd blijven onderwijzen vanuit de charitas. Hun doel is in beginsel gebleven het onderwijs aan armen en wezen. Daarom hebben ze hier nooit middelbare (nu hogere) scholen gehad.

Daar zijn vooral de oudere fraters nog altijd pertinent tegen. Zij zijn geen kloosterling geworden, om onderwijs te geven aan de kinderen van mensen die dat zeer wel betalen kunnen.

Ook de andere door Zwijsen gestichte congregatie, de Zusters van Liefde, heeft lang gedubd eer zij, rond 1930, het Theresia-lyceum stichtte.

Ik breng een groot saluut aan de fraters van Tilburg voor alles wat zij voor ons hebben gedaan. Hun belangeloze dienstbaarheid is van onschatbare waarde voor Tilburg geweest.

Het is een voorrecht, door hen te zijn onderwezen.