> home
  
    > speciaal
  
    > auteurs
  
    > teksten
  
    > Brabants
  
    > audio

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

René Haans   <

 

René Haans

In gesprek met... Han van Uden,
schrijfster van bijbelverhalen


 

 

Als ik gezellig aanschuif  zie ik dat het boek al op mij ligt te wachten.

Het boek heeft als titel meegekregen: “100 verhalen” en is uitgegeven door Uitgeverij Abdij van Berne. Het zijn verhalen voor kinderen bij thema’s uit de Bijbel, een prachtig voorleesboek voor thuis, school en kerk.

Bij Han kom je geen praat te kort. Hier is haar verhaal.

 

Ontstaan van: “100 verhalen”

Als vrijwilligster binnen de parochie heeft Han haar sporen ruimschoots nagelaten. Zij maakte Bijbelteksten begrijpelijk voor kinderen door ze in een verhaal te gieten dat de kinderen aansprak. Hulp van de Heilige Geest was een enkele keer nodig om haar de juiste inspiratie te geven en op tijd weer een nieuw verhaal klaar te hebben. Ga er ook maar eens aanstaan om elke week een verhaal te produceren.

In 1991 kwam haar eerste boek uit: “Als het op vieren aankomt” met tweeënzestig Bijbelverhalen voor kinderen. In 1996 kwam “De vlag uit” met weer tweeënzestig verhalen. Han merkte dat de vraag naar verhalen bleef en na bijna twintig jaar kwam haar nieuwe boek uit. Uit de honderdvierentwintig verhalen heeft zij er tachtig gekozen. De verhalen dateerden niet alleen uit het pen en typemachine tijdperk maar hadden ook een aanpassing aan de tijd nodig. Twintig nieuwe Bijbelse verhalen bewerkte zij tot begrijpelijke verhalen voor kinderen waardoor het aantal op honderd kwam.

 

Pakkend maken

Wat vertelt het verhaal uit de Bijbel over de arbeiders in de wijngaard? Of de arbeiders nu een hele dag of een halve dag of maar een paar uur gewerkt hadden zij werden hetzelfde uitbetaald. Han werkte dit verhaal om en het kreeg als titel “het bloementapijt”.

Omdat juffrouw Marian vrijdag afscheid neemt wordt het hele schoolplein een bloemenzee van getekende en gekleurde bloemen. Alle leerlingen van haar klas gaan al vroeg aan het werk en het hoofd van de school belooft ze allemaal een dikke ijs als het klaar is. Als ze op de helft zijn, zijn ze bang dat het niet op tijdklaar is. Ze krijgen hulp en aan de andere leerlingen wordt ook een dikke ijs beloofd. Als ze bijna klaar zijn krijgen ze nog hulp van een ander groepje leerlingen en ook aan hen wordt een dikke ijs beloofd. Als het klaar is en iedereen zit aan een ijsje zegt Tim: “Dat is niet eerlijk, wij hebben de hele morgen gewerkt en de leerlingen die maar één uurtje gewerkt krijgen ook een dikke ijs.” “Hadden die maar een hapje moeten krijgen terwijl ik ze een ijsje beloofd had?” Nee,  dat vinden ze toch ook weer niet.

Op deze manier gaat het verhaal leven. Kinderen kunnen zich identificeren met de kinderen in de verhalen.

 

Indeling

Door de thematische clustering zijn de verhalen gemakkelijk te zoeken. Er is een register op liturgisch jaar, een op Bijbelplaats en een op trefwoord zoals: angst, oorlog, pesten of vriendschap.

 

Wie is Han van Uden?

Als ik die vraag stel is haar antwoord: “gewoon een huisvrouw.” Toch is er meer.

Han heeft in het verleden veel jeugdwerk gedaan o.a. voor de scouting. Vrijwilligerswerk doen zit haar in het bloed, zeker als beheerster van de begraafplaats bij de Mariakerk gaat daar menig uurtje inzitten. Ook de hulpcentrale, SOS dienst, heeft jaren op haar kunnen rekenen.

En dan kennen wij Han nog van een voetreis naar Santiago de Compostella en van het schilderen van stenen. “Ik heb de gave van gemakkelijk schrijven meegekregen, ik heb ook altijd aan mijn eigen kinderen voorgelezen, ik heb nu eenmaal een voorliefde voor lezen” aldus Han.

 

Presentatie

Het boek werd op 28 februari in het Ronde Tafelhuis, een interreligieus ontmoetingscentrum in Tilburg Noord, door Martin Hoondert van de Uitgeverij Abdij van Berne gepresenteerd.

Uitgangspunt bij het schrijven was dat de kinderen op de eerste rij het verhaal moeten kunnen begrijpen, maar dat het ook de ouders achteraan kan boeien.

Het boek is voor € 19,95 te koop in de boekhandel maar ook bij de pastorie,

ISBN 978-90-8972-017-7. Wat is nu € 0,20 cent per verhaal.

De verhalen van Han zijn ook te horen in de “vieringen voor groot en klein” elke 2e en 4e zondag van de maand in het Ronde Tafelhuis

Extra informatie www.berneboek.com/17_categorie_kinderboeken

Han bedankt.