> home
  
    > speciaal
  
    > auteurs
  
    > teksten
  
    > Brabants
  
    > audio

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

René Haans   <

 

René Haans

Qat houdt de gemoederen bezig


 

 

 

Op dinsdag 6 oktober stond er in het Brabants Dagblad: “De kans is groot dat Tilburg opnieuw een gebruiksruimte krijgt voor qat-gebruikers. De gemeente is met wonen Breburg en met de Somalische gemeenschap in gesprek over zo’n voorziening in

Tilburg-Noord. Het college buigt zich over enkel weken over het plan om de huidige overlast van handel en gebruik in met name de Stokhasselt te beteugelen.”

 

Wat is Qat eigenlijk

Qat is het blad van een plant uit de kardinaalsmutsfamilie en de bladeren kunnen gebruikt worden als licht stimulerende drug. Als men er op kauwt heeft het een rustig opwekkend effect. In Jemen zou 80% van de bevolking Qat gebruiken. Het middel vervult een sociale functie en wordt gebruikt om sociale contacten te verstevigen.

Hoe meer men in vervoering raakt, des te meer er gediscussieerd wordt. Van Qat kun je geestelijk en lichamelijk afhankelijk worden. Gezien de verslaving die mogelijk is en de sociale functie van de drug heeft het iets weg van het roken van tabak.

 

Wat wil Tilburg nu eigenlijk

We gaan terug naar augustus 2003. De gemeente Tilburg wil zo snel mogelijk een ruimte waar Somaliërs de geestverruimende Qat kunnen kauwen. Iedereen enthousiast, van politie tot en met medewerkers van het Trimbos-instituut. In die zelfde maand verschijnt een artikel: De gemeente Tilburg wil qat-dealers aanpakken door de Fiscale Inlichtingen-en Opsporingsdienst (Fiod) op hen af te sturen.  In augustus 2004 lezen we: “Tilburg staat – als een van de eerste gemeenten in Nederland – de vestiging van een qat-ruimte toe.”

2005: Tilburg ziet af van honk voor qat-kauwers. (voetbalkantine in Noord). Tilburg wil de handel in Qat reguleren. In 2007 lezen we: “Tilburg gaat Qat verbieden. Vanaf 1 december 2007 is in heel Tilburg Noord de handel in en het gebruik van Qat verboden, zo heeft het College van B en W besloten. In augustus 2009 geeft de Partij van de Arbeid aan door meerdere burgers uit Noord benaderd te zijn die zich zorgen maken over de overlast door qat-gebruikers. Tenslotte 6 oktober: Tilburg denkt weer na over een nieuwe qat-ruimte in Noord.

 

Zwalkend beleid in Tilburg

Als het niet de qat-ruimte in Noord is dan was het wel de Midi affaire of de boot van de SP-wethouder die, zo kopte het Brabant Dagblad “niets waard was.” Toch fijn als je dan zomaar 156.500 euro in je handje krijgt, ik heb tuis ook nog wel wat spullen die niets waard zijn. Of het miljoenengat in de exploitatie van de garage onder het Pieter Vreedeplein, omdat de prognoses niet kloppen. Rekenen blijkt niet de sterkste kant van het College van B en W te zijn. Hoeveel lijken komen er nog uit de kast om met de woorden van verkeerswethouder Johan van den Hout te spreken.

Opbouw Tivoli-garage van de baan, gelukkig want de kosten waren maar liefst vastgepind op 25,8 miljoen. Tilburg streefde als een van de grootste gemeenten naar de laagste woonlasten, nu ook al niet meer want de meeste partijen voelen toch wel voor een lichte verhoging vanaf 2011. We kunnen dus nog even sparen.

 

Reacties uit Noord

Een greep uit de reacties naar aanleiding van een oproep in de Wijkkrant Noord.

Het bestuur van de bewonersvereniging Puccinihof heeft brieven gestuurd naar Wonen Breburg, het Gebiedsteam Noord en naar alle politieke partijen. De zaak wordt nauwlettend gevolgd. Een andere bewoner schrijft: triest dat de Somaliërs overal worden afgewezen, maar het is onbehoorlijk om terug te vallen op een wijk die toch al zwaar belast wordt. Een andere reactie: met tientallen hangen en zitten ze op het speelveldje en op het groen van het hofje aan de Perosihof. Het speelveldje kan na vier uur niet meer gebruikt worden. De gemeente moet elke dag troep opruimen. In de Stokhasselt zitten we met alles opgescheept. Niet één reactie was positief. Gemeente hiervan akte.

 

Terug naar de qat-ruimte

De soap rondom de qat-ruimte zal wel niemand zijn kop kosten maar een weloverwogen besluit zou op zijn plaats zijn. Vaak is de onzekerheid van komt er nu wel of geen ruimte erger dan een eenmaal genomen beslissing.

Misschien dat waarnemend burgemeester Ivo Opstelten een einde kan maken aan het zwalkend beleid in Tilburg. Iedereen weet graag waar hij of zij aan toe is.

Wij blijven de ontwikkelingen volgen.