> home
  
    > speciaal
  
    > auteurs
  
    > teksten
  
    > Brabants
  
    > audio

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

 

  

 

René Haans   <

 

René Haans

In gesprek met... Rihana Jamaludin


 

 

 

Op een gewone doordeweekse dag zit ik op “de Schans” te wachten op mijn afspraak:

Rihana Jamaludin. Zij woont in Tilburg Noord en onlangs is haar historische roman “De Zwarte Lord” verschenen. Een reden te meer om met haar in gesprek te gaan.

 

Waarom een historische roman.

Ik heb altijd al een voorliefde gehad voor historische  romans. Charles Dickens is een van mijn favoriete schrijvers, zo begint ons gesprek.

De negentiende eeuw is een woelige eeuw geweest met o.a. de opkomst van de vrouwenbeweging en de afschaffing van de kinderarbeid en niet te vergeten  de afschaffing van de slavernij. Speciaal noemt Rihana 1848 met de opkomst van het socialisme, volksopstanden en de roep om vrijheid, in Europa maar ook in het Caraïbisch gebied.

Suriname zit dicht bij het vuur, met de buurlanden Frans Guyana, waar de slavernij in dat jaar wordt afgeschaft en Brits Guyana, waar de slaven al bijna 15 jaar eerder vrij werden verklaard. Suriname lijkt wel een vrijplaats voor andersdenkenden en randfiguren. Wie in Europa niet meer terecht kan, waagt zijn kans in de Nieuwe Wereld.

 

“De Zwarte Lord”

Tegen deze achtergrond ontstaat het idee voor “De Zwarte Lord.”

Aan een historische roman schrijven gaat een periode van onderzoek vooraf. Wat was de tijdgeest, wat zijn de eetgewoontes, welke kleding hadden ze aan, wat was de positie van de vrouw. Tijdens dit onderzoek komen allerlei ideeën op, die opgeschreven werden. Zo wilde ik de gouvernante uit Tilburg laten komen maar daar was geen weeshuis en een overwegend boeren bevolking. Er werd uitgeweken naar ’s Hertogenbosch met een meer stads karakter. Door het onderzoek werd ook de inhoud steeds gedetailleerder. Meerdere ideeën werden bij  elkaar gevoegd. Met twee vaste werkdagen en soms de weekeinden kwam mijn boek tot stand.

 

Het verhaal

De Bossche gouvernante Regina wordt in dienst genomen om in Suriname onderwijs te geven aan Walther, een jonge kleurling die van zijn blanke vader een grote plantage heeft geërfd. Walther wordt binnen de elite met wantrouwen bekeken vanwege zijn buitenissige gedrag. Is de zwarte dandy werkelijk gek of doet hij alsof?
In het geheim moet Regina zijn gangen nagaan en verslag uitbrengen aan de directeur van de plantage, Frederik van Roepel.
Tegelijk probeert Walther via haar als blanke vrouw, de dingen gedaan te krijgen die hem als zwarte man niet toegestaan zouden worden, want Walther heeft plannen ...

 

Haar eerste boek

Minnewake´ is mijn eerste bundel van tien korte verhalen waarin liefde, schoonheid en poëzie de boventoon voeren, en een vleugje bitterheid het mysterie bewaart van een wereld waarin droom en werkelijkheid niet meer gescheiden zijn.

Het boek heeft 12 illustraties van Rihana, pentekeningen en linodrukken. Ook in opdracht worden illustraties en linodrukken vervaardigd.

 

Wie is Rihana

Rihana werd eind 1959 geboren in Paramaribo, Suriname, als oudste van vier kinderen. Na het diploma van het Vrije Atheneum behaald te hebben, volgde ze de opleiding Tekenen aan het Instituut voor Opleiding van Leraren.
Eind 1983 vertrok ze naar Nederland waar ze werkte in de Beeldende Kunst met als specialiteit linosnede. In 1990 maakte ze de overstap naar volwasseneneducatie en werd docent Interculturele Communicatie. Verschillende lesboeken, cursussen en een videofilm kwamen in deze periode van de grond.
Eind 2000 besloot ze zich helemaal op het schrijven van fictie te richten.

Eind november 2009 verscheen haar historische roman en is te verkrijgen via de boekhandel.

 

Website 

Rihana begint haar website met:

Van Harte Welkom op mijn site. Beschouw jezelf als mijn gewaardeerde gast en voel je vrij hier een poos te vertoeven, te dwalen in dit domein. Neus gerust rond in de verschillende kamers van het hoofdmenu, sla kasten open en struin door de inhoud.

Een uitnodiging die je niet kunt afslaan. Op deze site vind je ook een fragment uit “De Zwarte Lord” en een impressie van andere verhalen.

Veel leesplezier op: www.rihanajamaludin.com

Rihana bedankt.