CuBra

 

 

Toon Konings
verhaal


 

Prefessor in de bóne

 

Kieze is alted zo lastig. Pas nog ston ik in de friettent en docht: “Wa zal ik toch is vatte? ’n Frietje met, spesjaal of mè seteej? Of toch mar mè stoofvlis, joppiesaus, of doek unne keer mè sjampionsaus? Hoe meer ik erover denk, hoe lastiger ’t wurt.

Dè hebbik nou aalt mè kieze. En ik moet alted zo veul kieze. D’n inne keer bevurbild vùr de geminteroad of ’t wòtterskap. D’n andere keer vùr de twidde kamer of ’t Eurepees parlement. Ollemol eve lastig.

Overal wor ik kom wor ik gedwonge ùm keuzes te make, en soms dan weet ik ’t gewoon nie. Pas nog kreeg ik van iemes ’n ie-meel. Bè ’t bericht ston ’n tillefoonnummer. Ik wis nie wè ik moes doen. Moes ik nou trug ie-meele of belle?

Es ik ’n bietje gezond wil eete, dan moet ik uure in de winkel wikke en wege ùm de goeie keuze te make. Op ’t één preduct sti detter ijzer in zit, en dè is dan goewd vùr vanalles. Mar dan bennik bang dè’k van binne go roeste. Tja ik kan toch sleecht unne pot menie leegdrinke.

Mar ’n aander pùtje hi op ’t etieket stòn: antioxidant. Misschien dè zowiets hellept?

’t Aander hi ‘omega-3’. Mar ik heb gin idee wè dè is. Dus dan begin ik liever mè ‘omega 1’, in plots van meej òn ‘3’ te beginne. ’t Één is goewd vùr m’n bloeddruk, en ’t aander vùr de stoelgang. Bei doen ze dus iets òn d’n ‘druk’.

’t Eén is mager, ’n aander ‘lajt’; ollemol hebbe ze wel iets. Nerges vèin ik ’n predukt mè ’t opskrift ‘nermaal’.

Ik heb òk ojt is geleerd detter overal unnen tegenhanger van is, wittewel net ès jin en jang. Ester iets lajt is, dan moeter ôk iets ‘hèvie’ tegenover stòn ùm ’t evenwicht te bewoare.

Bovendien klopt ’t één soms nie mè ’t aander. Halfvol bevurbild, mar gè betòlt wel gewoon vùr 100%. Kalerie- of vet èrm, hi niks te make mè oew budget. Des toch arig wanne, want èster minder in zit, moette toch autematies minder betoale.

Mar mè al die keuzes weet ik ’t tiggeworrig nie mèr. Uure stò ik te dubbe in de winkel. Vat ik iets mè minder kalerieje of iets mè meer vietamiene. Iets mè minder suiker of iets mè extra vruchtvlis. Iets mè minder vet of toch mar liever iets mè enkelvoudig of meervoudig verzadigde of onverzadigde vetzure. Gè moet er vùr dùrgeleerd hebbe ùm fesoenluk te kunne eete.