Wilf Mbanga

Vrijplaats Tilburg

Uit The Zimbabwean - vertaald door Paul Bogaert

Hoofdredactioneel commentaar 6-4-06

Zanu’s politiek van verschroeide aarde

 

Het lijkt erop dat Zanu (PF) een opzettelijke beleidsbeslissing heeft genomen om het hele land te slopen – niet alleen de economie, maar alles. In feite ziet het eruit alsof er nu een politiek van verschroeide aarde gaande is.

Hoe kan men anders nog de overheidsbemoeienis met iedere geleding van het leven verklaren – niet om de situatie te verbeteren, maar om alles erger te maken.

Het eens zo levendige agrarische bedrijf is vernietigd – tot het punt waarop het land op dit moment zichzelf niet kan voorzien van voedsel, zelfs niet met goede regenperioden.

De industriesector is ernstig beschadigd tot aan het punt waarop zij niet langer de werkgelegenheid van een paar honderdduizend mensen kan dragen.

Bijna een miljoen mensen zijn dakloos geworden door het wrede optreden van de regering, een jaar geleden, en de meeste van hen leven nog steeds in de open lucht ondanks bouwwerkzaamheden door beunhazen.

De recente tussenkomst van de regering in de winstgevende mijnbouw heeft ertoe geleid dat Zimbabwe te boek staat als de slechtst mogelijke bestemming voor investeringen in de mijnbouw ter wereld.

Nu hebben de vernielers hun aandacht gericht op de particuliere gezondheidszorg, die (ondanks zo goed als onmogelijke randvoorwaarden) moeizaam heeft weten door te werken door toewijding van zorgpersoneel, particuliere zorgverzekeringen en een welvarende clientèle.

De vergelijking tussen deze sector en het ineenstorten van staatsvoorzieningen in het hele land was duidelijk meer dan minister van gezondheid David Parirenyatwa kon verdragen.

Hij heeft nu alle toelatings- en consultatietarieven, die door particuliere gezondheidszorgers worden berekend, laten bevriezen. Met een inflatie die tegen de 1000 % aanzit is zo’n bevriezing een doodskus.

Een vergelijkbare actie, eerder dit jaar, liet zien dat, terwijl regeringshonoraria tot 1000 % vermeerderd werden, de bevriezing van lonen in particuliere scholen tot kolossale aantallen uitvallers leidden en tot voortdurende ordeverstoringen door universiteitsstudenten in het hele land.

Wanneer zal deze regering leren om zaken die goed lopen met rust te laten? Als het werkt – blijf er dan van af.

 

Doodsbedreigingen voor Morgan

 

De leiders van Zanu (PF) hebben gedreigd oppositieleider Morgan Tsvangirai te vermoorden als hij doorgaat met zijn programma van massaal verzet.

In de meeste beschaafde landen is zo’n bedreiging een misdadig vergrijp. Maar niet in Zimbabwe, waar de regerende elite boven de wet staat. Tsvangirai heeft geweigerd zich te laten intimideren door de bedreigingen en heeft gezworen door te gaan. Wij bewijzen hem eer.