Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 11-9-12

Grondwet maken: het volk heeft het recht te weten

 

Tijdens de eerste stadia van het grondwetsontwerpproces handelde de Parlementaire Selectiecommissie juist door de opvattingen van het volk in te zamelen. De mensen spraken zich uit over wat ze verwachtten wat de nieuwe grondwet zou inhouden.

Het proces van het inzamelen van hun meningen ging niet zonder moeilijkheden. Sommige politieke partijen zetten hun aanhangers aan tot het geven van partijdige opvattingen over de inhoud van de langverwachte grondwet. Tot op zekere hoogte aapten velen die de landelijke bijeenkomsten bijwoonden de opvattingen van hun politieke leiders na.

Over het geheel genomen gaf de fase van landelijk overleg de verwachtingen en belangen van de meerderheid van de Zimbabweanen weer, waaronder die van speciale belangengroeperingen zoals gehandicapten, vrouwen en kinderen.

Het is jammer dat ze, nadat hun meningen waren verzameld, werden onderworpen aan politieke manipulatie door verlengde onderhandelingen tussen MDC-T, MDC-N en Zanu(PF).

Ondanks alle vervalsing van de opvattingen van het volk tijdens die onderhandelingen, moeten we verder. Nu het wetsontwerp is uitgekomen zouden de mensen opnieuw naar voren moeten komen.

Hopelijk zal er een Tweede Conferentie van Alle Belanghebbenden zijn om over het ontwerp te discussiėren. Wij verwachten van het volk dat het spreekt. Ze zouden de kans moeten krijgen te zeggen of de opvattingen die ze in eerste instantie opgaven al dan niet in het ontwerp zijn terechtgekomen. Zo niet, dan zullen er verfijningen moeten worden aangebracht.

Dit sluit politieke partijen die verdere pogingen doen om met het document te knoeien onder het mom van spreken namens het volk uit. Het betekent praktisch dat Zanu (PF) niet meer moet proberen te heronderhandelen over het ontwerp en dat de andere twee partijen niet langer met die eis akkoord moeten gaan.

De belangrijkste stap is het referendum, waarin het volk zich, nogmaals, moet uitspreken door middel van hun stem. Maar om dit zinnig te laten gebeuren moet men de inhoud van de wet kennen, hoofdstuk voor hoofdstuk, sectie voor sectie.

Copac agenten en andere onpartijdige belanghebbenden moeten door het land gaan om hierover met iedere gemeenschap te communiceren.

Terwijl we dit schrijven, staat MDC-T klaar om campagne te gaan voeren om de mensen aan te moedigen "Ja’ te stemmen op het wetsontwerp. Maar hiermee zal niets worden bereikt zolang de mensen niet volledig de inhoud en gevolgen daarvan begrijpen.