Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 4-12-12

 

Grondwetsontwerp: wat gebeurt er?

Ruim een maand na de Tweede Conferentie van Alle Belanghebbenden is er een verontrustend gebrek aan beweging in het grondwetscheppend proces.

Toen de conferentie eindigde was er alle reden om optimistisch te zijn. Die vond weldadig onverstoord plaats, er was een zichtbaar gemeenschappelijk doel en de deelnemers toonden ijver om de volgende stap te maken.

De deelnemers gaven aan op welke punten zij het ontwerp verbeterd wilden zien en er was geen probleem met hun inbreng. Vanzelfsprekend verwachtten wij dat de Parlementaire Selectiecommissie snel verder zou gaan met het toevoegen van de suggesties en het herziene ontwerp zou presenteren.

Maar dit is niet gebeurd. Met uitzondering van een aankondiging dat er een nieuwe kabinetscommissie was gevormd om te helpen met het beoordelen en verder voortzetten van het ontwerp, is er vrijwel niets positiefs naar buiten gekomen.

Dit zorgt ervoor dat wij ons afvragen of het Copac* en de drie kopstukken in de Nationale Eenheidsregering ernst is met het instellen van een nieuwe grondwet als grondslag voor een nieuw democratisch tijdperk in Zimbabwe.

We zouden nu onderhand te horen moeten krijgen welke ontwikkelingen er zijn geweest betreffend het voltooien van het ontwerp. De tijd verstrijkt snel. Het is duidelijk dat zelfs als het wetsontwerp voltooid is, er verschillende andere processen moeten worden doorlopen, waaronder het mobiliseren van het land voor een referendum, voordat het ontwerp kan worden aangenomen als de wezenlijk hoogste wet.

Ervan uitgaand dat de mensen het ontwerp middels een referendum goedkeuren zouden er nieuwe wetten die goed met de grondwet samengaan moeten worden gemaakt, en dat duurt wel even. Het kan ook het instellen van nieuwe nationale instituties noodzakelijk maken.

Daarbij zal er altijd de kwestie zijn van buitengewone hervormingen met betrekking tot de media, verkiezingen, enz. voordat verkiezingen kunnen worden georganiseerd. Daarvoor is ook tijd nodig.

Onze directe zorg is de noodzaak het ontwerp te voltooien. Copac moet zich beter bewust zijn van de dringendheid daarvan en de kopstukken moeten stoppen met hun neiging tot dwarsbomen.

Van meet af aan was het onduidelijk waarom MDC-T en Zanu (PF) het eens waren over de noodzaak een kabinetscommissie te vormen, die in alle opzichten de indruk wekt een gevolmachtigde te zijn van de Uitvoerende macht, om met Copac samen te werken. Als Copac tevoren zijn werk deed zonder deze commissie, wat is er dan zo belangrijk aan deze nieuwe instantie?

We hebben veel bijgedragen aan een nieuwe grondwet, en dit is geen tijd om te prutsen. Laat ons de wil tonen om Zimbabwe vooruit te brengen door maximale steun te geven aan het grondwetscheppend proces.

*Copac: Constitution Select Committee, Parlementaire commissie die de nieuwe grondwet voorbereidt, vert.