Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 15-1-2013

De politie moet doen wat ze zegt

De politie heeft toegegeven dat agenten van de staatspolitie die mensen aanvallen de wet overtreden en zouden moeten worden vervolgd.

Vorig jaar waren er veel berichten over politieagenten die forenzen en transportondernemers afranselden wegens vermeende wetsovertreding zoals het laten instappen van passagiers in minibusjes of het oppikken van passagiers op onaangewezen plekken.

Dit gaat door terwijl we het erover hebben. Vanuit dit gezichtspunt verwelkomen we de bekendmaking van de politie dat hun eigen leden de wet overtreden door onnodig geweld te plegen op betrapte overtreders.

De politie moet echter meer doen dan het gedrag van dwarse leden van de politiemacht illegaal verklaren. Om te beginnen vragen we ons af waarom het zolang heeft geduurd voordat de politie optrad tegen leden die de wet overtreden door mensen af te ranselen. Het zou voor de politie buitengewoon moeilijk worden ons ervan te proberen te overtuigen dat ze zich niet bewust zijn van wat er gaande is, gezien de uitvoerig gepubliceerde uitroepen van het publiek.

De politie gebruikte knuppels  om ruiten van taxi’s en minibusjes die forenzen vervoeren in te slaan. Op zeker moment kwam de zaak voor het gerecht waar werd bepaald dat dit illegaal was. Desondanks worden er nog steeds ruiten ingeslagen.

Opnieuw begrijpen we niet waarom politieonderdelen wapenstokken moeten hebben als ze routinepatrouilles uitoefenen. Vandaag de dag zwaait bijna iedere geüniformeerde politieagent die je, ook bij wegblokkades, tegenkomt met een wapenstok, iets wat in het verleden nooit gebeurde.

Is het onjuist te zeggen dat als je een man eenmaal een wapen geeft, hij in een oorlogsstemming komt? Waarom denkt Hoofdcommissaris Augustine Chihuri dat het gepast is zijn dienders tegen onschuldige burgers te bewapenen?

Eerlijk gezegd is er geen enkele rechtvaardiging voor het bewapenen van politieonderdelen met knuppels. Wij leven niet in een relstaat en het eerste wat moet verdwijnen is de wapenstok. Daarop moet de politie de activiteiten van zijn leden in de gaten houden.

Wij weten bijvoorbeeld dat ze scherper controleren op wegblokkades waarbij de politiemacht wordt beschuldigd van wijdverbreide corruptie. Zij moeten ook meedoen aan  publieke bewustzijnscampagnes om de bevolking aan te moedigen illegale activiteiten aan te geven.

Gezien de historie van misdragingen van de politie is het begrijpelijk moeilijk voor de mensen om wetsdienaren aan te geven uit angst te eindigen achter tralies. We moeten echter doorgaan met ons uit te spreken tegen deze illegale praktijken zodat er recht kan geschieden.

De staatspolitie moet doorgaan zichzelf waar te maken door te doen wat ze zegt en nader in te gaan op verslagen van politiemisdragingen.