Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 17-9-2013

Gewenst: Parlementaire verantwoordelijkheid

 

Nu het 8e Parlement van Zimbabwe een begin maakt, na afgelopen dinsdag officieel te zijn geopend, ligt er een mammoettaak te wachten. Het moet snel de statuten opstellen volgens de nieuwe Grondwet zodat regeringsdepartementen binnen de wet opereren. Het moet ook een heleboel wetsontwerpen indienen, waarvan er een aantal opnieuw moeten gaan over onvoltooide zaken tijdens de aanstellingsperiode 2008-13 van de wetgevende macht.

 

De belangrijkste prioriteit echter is ongetwijfeld dat het Parlement noodzakelijk de aandacht richt op het in overeenstemming brengen van verkiezingswetgeving met de nieuwe grondwet. Hieronder vallen de Kieswet en wetgeving die is gerelateerd aan het financieren van politieke partijen en ook de Zimbabweaanse Kiescommissie.

 

Als Zimbabwe ooit een democratische natie zal worden zal het belangrijkste gevolg van de vernieuwde opstelling  en revisie van de wetten moeten zijn het bevorderen van transparantie, professionalisme en betrouwbaarheid in de wijze waarop politieke  partijen en regeringsdepartementen hun zaken doen.

 

De algemene verkiezingen van 31 juli veroorzaakten een reeks zorgen over transparantie, professionaliteit en betrouwbaarheid. De manier waarop de Kiescommissie, samen met het bureau van de Griffier-generaal, kiezersregistratie uitvoerden was verre van bevredigend. De hoofdbeschuldiging die door politieke partijen en het maatschappelijk midden tegen deze twee instanties werd geuit was dat zij oogluikend hadden toegelaten dat van belangrijke gedeelten van het electoraat burgerrechten werden ontnomen. De Kiescommissie werd ook  beschuldigd van partijdigheid en werd breedvoerig bekritiseerd vanwege het bevoordelen van Zanu (PF).

 

Daarbij zijn er beweringen geweest over politieke partijen die financiering ontvingen van duistere individuen en instanties die blijkbaar erop aasden een graantje mee te pikken in de periode na de verkiezingen. In het bijzonder de Kiescommissie heeft grote arrogantie laten zien en ging voorbij aan noodzakelijke betrouwbaarheid en rechten van burgers bij vragen om uitgifte van documenten en informatie in het publieke belang. Dit werd bewezen toen men werd benaderd door de MDC-T die informatie zocht voor gebruik in hun verkiezingsverzoekschrift.

 

De nieuwe wetgevers moeten daarom deze zaken ernstig aandacht geven om geloofwaardige, vrije en eerlijke verkiezingen in de toekomst te garanderen. Het is nodig dat het Parlement de wetten aanpast om de Kiescommissie te dwingen iedere door Zimbabweaanse burgers en instanties gevraagde informatie te verschaffen als de verzoeken wettig zijn en in het nationale belang.