Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 24-9-2013

Corruptieonderzoek: gooi het net wijd uit

 

Het is noodzakelijk het net wijd uit te gooien in de strijd tegen corruptie, die zich niet alleen heeft ingevreten in het sociale stelsel, maar ook verstrekkende economische gevolgen heeft gehad.

 

President Robert Mugabe sprak afgelopen week hartstochtelijk over corruptie en de noodzaak die uit te roeien. Zijn opmerkingen zijn welkom, maar er moet veel worden gedaan als het enorme probleem in onze maatschappij effectief moet worden aangepakt.

 

Terwijl Mugabe Goodwills Masimirembwa eruit pikte als een prominent persoon die moest worden onderzocht menen wij dat het onderzoek zich moet uitbreiden tot vele andere mensen op invloedrijke posities.

 

Juist het afgelopen jaar deed de Zimbabwe Anticorruptie Commissie (ZACC) onderzoek naar drie regeringsministers, Nicholas Goche, Saviour Kasukuwere en Obert Mpofu, maar het onderzoek werd gefrustreerd door functionarissen in een bizarre wending, waarbij leden van de ZACC ineens verdachten werden.

 

Terwijl commissarissen van de ZACC en leden van het secretariaat van de commissie niet als een heilige koe moeten worden behandeld, zit er aan het onderzoek naar hen, dat juist begon op het moment dat zij naar de ministers onderzoek deden, een luchtje.

 

Het zou  wenselijk zijn dit onderzoek te heropenen. En er zou tevens onderzoek moeten worden gedaan naar de Minister voor Locaal Bestuur, Ignatius Chombo, die werd genoemd vanwege het onwettig vergaren van enorme welstand. Maar deze namen zijn slechts het topje van de ijsberg. Wij dringen er bij de ZACC en andere uitvoerders van de wet op aan diep te graven en degenen die over de hele linie betrokken zijn bij corruptie eruit te halen, maar in het bijzonder in de mijnbouwsector en bij het verwerven van bezit.

 

De anticorruptieonderzoeken moeten niet beperkt blijven tot publieke ambtsbekleders, maar zouden zich moeten uitstrekken tot de particuliere sector. Het is duidelijk dat de tot alarmerende niveaus reikende corruptie die we door de jaren heen hebben gezien bestaat door een ingewikkelde verwantschap tussen de particuliere en de publieke sectoren.

 

Om het gevecht tegen door politiek gekonkel verkregen voordeel te laten slagen, moet de ZACC  adequaat worden voorzien van machtigingen en middelen, en zou nauw moeten samenwerken met de politie. Totnogtoe is er wrijving geweest tussen beide instituten vanwege nog onbekende redenen die onderzoek uitermate moeilijk maakten. Het is van het grootste belang dat de twee onbeperkte zelfstandigheid krijgen. In het verleden werden ze beperkt door teveel bemoeienis, in het bijzonder van de uitvoerende macht. Er zouden helemaal geen heilige koeien meer moeten zijn.

 

Tegelijkertijd zou de National Prosecution Authority (Nationale Vervolgende Instantie) zich moeten verzetten tegen ongepaste bemoeienis en zich professioneel moeten opstellen, zonder angsten of gunsten.

 

Het schijnt dat het gerapporteerde misbruik van het Fonds voor Gemeentelijke Ontwikkeling door Parlementsleden buiten beeld is gemanoeuvreerd. Wij eisen dat we mogen weten wat er gebeurde met degenen die ervan worden beschuldigd met het fonds te hebben gezwendeld.

 

Onderzoeken als deze moeten opnieuw worden begonnen, omdat de vroegere en huidige Parlementariėrs die bij deze zwendel betrokken waren geld van de belastingbetaler gebruikten.