Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 26-11-2013

 

Treed nu op bij watervoorziening

 

In hun nieuwe rapport over de staat van het water, het gezondheidswezen en de hygiënesituatie in Zimbabwe doet Human Rights Watch (HRW) een verontrustende waarneming die de regering, gemeenteraden en andere belanghebbenden zou moeten wakker schudden en tot daden brengen.

 

Het rapport ‘Troebel Water’ van HRW werd afgelopen week in Harare uitgebracht. Het betreurt het feit dat de situatie uit 2008-9, toen Zimbabwe getroffen werd door een verwoestende uitbraak van cholera die meer dan 4000 levens eiste, nog steeds dezelfde is.

 

“Vandaag de dag zijn de voorwaarden die de cholera-epidemie van 2008-9 veroorzaakten er nog steeds: een armzalig gezondheidswezen, dicht opeengepakte leefsituaties, gebrek aan beschikbaar drinkwater, officiële ontkenning van de omvang van het probleem, en gebrek aan informatie over de veiligheid van de openbare watervoorziening”, zegt het rapport.

 

Dit is geenszins overdreven. De situatie is verschrikkelijk  en het is slechts een kwestie van tijd voordat het uit de hand loopt en de mensen in grote aantallen zullen sterven door ziektes die in water huizen.  De meeste woonwijken in zowel Harare als andere grote steden en in gemeenten kennen al lange perioden zonder stromend water. Als het beschikbaar is, is de kwaliteit slecht. Veel inwoners zijn afhankelijk van ondiepe en onbeschermde bronnen, en velen zijn gedwongen om beperkte, onveilige waterbronnen te gebruiken.

 

Als dit gebeurt, wordt dit tegengesproken door de regering en gemeenteraden, die er snel mee zijn om bijvoorbeeld de realiteit van mensen die afvalwater drinken te ontkennen. Hun onmacht om inwoners op een acceptabel niveau voor te lichten hoe te handelen met de ernstige situatie van waterschaarste is maar al te duidelijk. Ze hebben ervoor gekozen hun kop in het zand te steken.

 

Dit is onaanvaardbaar. Laten we terugkijken  naar 2008, net voordat de cholera-epidemie zich volledig had ontwikkeld. Er was een zeer ernstig tekort aan water en riolen barstten open zonder dat daar iets aan werd gedaan. En weer kozen regering en gemeenteraden ervoor hun ogen te sluiten, totdat er mensen begonnen te sterven.

 

Men zou denken dat we lessen leerden van deze tragische epidemie en meer proactief zouden moeten zijn bij het voorkomen van weer een ramp. Er zijn echter geen tekenen dat er enige les werd geleerd en er is een oogverblindend gebrek aan politieke wil om de situatie recht te trekken.

 

Alle belanghebbenden, in het bijzonder de regering, gezondheidsfunctionarissen en gemeentelijke gezagsdragers moeten zelfonderzoek beginnen. Het beginpunt zou moeten liggen bij het serieus nemen van de aanbevelingen die HRW in zijn rapport doet. Hieronder vallen: doeltreffende bewustzijncampagnes, mogelijke bemiddeling bij goedkope watervoorzieningen, afzien van het afsluiten van wanbetalers en bijtijds ophalen van afval.