Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 14-1-2014

 

Bescherm kwetsbare kinderen

 

De regering heeft voorgeschreven dat scholen geen schoolgeld moeten verhogen tijdens het eerste semester van 2014. Natuurlijk zijn er voors en tegens hierbij, maar we nemen aan dat dit aangeeft dat onze regering bezorgd is over de situatie van kinderen en ouders of voogden die er moeite mee hebben schoolgeld te vinden.

 

Het is echter verontrustend dat de regering niet duidelijk zijn voornemen heeft uitgesproken over voeding voor wezen en kwetsbare kinderen die het meest te lijden hebben van toenemende armoede en wijdverbreide honger.

 

Wij zijn ons ervan bewust dat Zimbabwe, in samenwerking met diverse partners, diverse regelingen op politiek  niveau heeft die ervoor zijn om de kwetsbare jonge zielen die in onzekere omstandigheden terecht zijn gekomen door verlies van hun ouders en opvoeders te beschermen. Veel van deze kinderen houden er zelf huishoudens op na, of zijn afhankelijk van al net zo kwetsbare volwassenen, zoals hoogbejaarde grootouders. Maar deze tussenkomstregelingen  komen niet op gang.

 

De laatste staatsbegroting geeft het grootste deel uit aan onderwijs – en dit is toe te juichen.

Hij richt zich echter niet uitdrukkelijk op de situatie van kwetsbare kinderen waarvan er volgens Unicef meer dan een miljoen zijn.

 

Het is spijtig dat de verschillende door de regering ingestelde maatschappelijke interventies door de jaren heen nooit doeltreffend zijn ondersteund. Een goed voorbeeld is het Basic Education Module (BEAM)*, dat ervoor bedoeld is te voorzien in schoolgelden en andere vormen van ondersteuning van wezen en kwetsbare kinderen. Dit heeft ook geleid tot veel beschuldigingen van wanbeleid, fraude en corruptie, waarop nooit een adequaat antwoord kwam van de verantwoordelijke overheden.

 

Regeringspartners hebben bij toenemende donormoeheid om het BEAM financieel en logistiek te steunen hun best gedaan, maar deze poging werd niet aangevuld door de regering. Op dit moment heeft de staat een achterstand van miljoenen dollars die aan het BEAM waren toegezegd. En er zijn geen tekenen dat er enig geld op enige termijn beschikbaar zal zijn. In feite ziet het er naar uit dat het tekort in 2014 zal verergeren, aangezien er geen specifieke plannen en strategieën voorhanden zijn.

 

Zo is er eveneens geen bewijs van dat de regering zich direct richt op de kwestie van honger, misbruik en ziekte onder kwetsbare kinderen, ze laten dit voornamelijk aan particuliere medewerkers die hun eigen problemen hebben. Terwijl het voor zich spreekt dat het zwakke functioneren van de economie een effectieve tussenkomst belemmert, vinden wij dat de regering het beter zou moeten doen. Onze verdenking is dat men kinderen niet onder hun hoogste prioriteiten schaart.

 

Geen regering is het zout in de pap waard als men kinderen, de toekomst van het land, geen voorrang geeft boven andere dingen.

 

 

*BEAM: Basic Education Assistence Module, Basismodel voor (financiële) Onderwijsondersteuning, vert.