Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 18-3-2014

 

Ingebeelde overvloedige oogst

 

Dat Zimbabwe een van de beste regens van de afgelopen jaren kreeg in het seizoen 2013-14 kan niet worden ontkend. Maar de mogelijkheid van de meest overvloedige opbrengst in lange tijd maakt dit jaar niet noodzakelijkerwijs een goed jaar voor lokale boeren.

Dit betekent dat de regering voorzichtig moet optreden. Nu al heeft de Minister van Provinciale Zaken in Masvingo, Kudakwashe Bhasikiti aangekondigd dat de voedselhulp zal stoppen. Zo sprak ook, terwijl een rapport over de situatie van de oogsten nog niet is uitgebracht, Minister van Landbouw Joseph Made afgelopen week trots over een komende overvloedige oogst.

Nu de eerste ronde van de oogst- en veestapel evaluatie lijkt te zijn voltooid, is het van belang nota ervan te nemen dat er geen precieze beoordeling is van de oogsten zelf. In feite is de voorgestelde overvloedige oogst slechts een voorspelling. Made heeft in het verleden vergelijkbare voorspellingen gedaan die onjuist zijn gebleken.

Natuurlijk zullen de oogsten groter worden, maar dit betekent niet noodzakelijk dat er geen gemeenschappen, in het bijzonder in eeuwig droge gebieden, zullen zijn, die voedselhulp nodig hebben. Zelfs in die jaren waarin het klimaat zo gunstig was voor Zimbabwe bleven er toch nog gebieden over die er niet in slaagden oogsten van belang te realiseren.

En ondanks dat de regens aanzienlijk zijn geweest hebben vele andere factoren duurzame opbrengsten tegengewerkt. Daaronder vallen tekorten aan en misbruik van belangrijke grondstoffen, gebrek aan trekkracht door wijdverbreide armoede, stedelijke migratie en vele andere. Overstromingen hebben oogsten in Masvingo en Tsholotsho vernietigd.

Slachtoffers van de doorbraak van de Tokwe Mukosi dam, veroorzaakt door zware regens, leven nog steeds onder de blote hemel en voor delen van de gemeenschap zat er niets anders op dan weg te trekken. De geringe voedselreserves van de getroffen gemeenschappen werden ook vernietigd door de overstromingen, wat een ware ramp voor hen blijkt.

Daarbij werden sommige oogsten geplunderd door de verwoestende nachtvlinderrups, vooral in Masvingo. Het netto resultaat is dat er nog steeds mensen zullen zijn die dit jaar voedselhulp nodig hebben. Dit doet een beroep op de regering en andere participanten om liever plannen te maken om het gevolg van honger bij kwetsbare gemeenschappen te minimaliseren dan zich te koesteren in de ingebeelde glorie van een overvloedige oogst.