Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 25-3-2014

 

Waarschuwing over nieuwe baas van de Staatsbank

 

John Mangudya is de nieuwe directeur van de Zimbabweaanse Staatsbank (RBZ) en volgt Gideon Gono op die in december na 10 jaar aan het roer aftrad.

 

Oppervlakkig gezien ziet zijn CV er indrukwekkend uit. Hij heeft vroeger bij de RBZ gewerkt en hij heeft een indrukwekkende uitstraling gehad als vroegere regionale manager voor zuidelijk Afrika bij de Afreximbank. Hij is een vroegere voorzitter van de raad van de Bankiersassociatie van Zimbabwe (BAZ), hij leidde een van de grotere lokale banken en heeft onberispelijke opleidingskwalificaties. Hij is dus goed ingevoerd in bankzaken en financiering en is tot op zekere hoogte bekend met het terrein van de RBZ.

 

Er zit echter een grote vlek op zijn benoeming, door President Robert Mugabe, en dat is Mangudya’s binding met Gono. Ondanks zijn professionele indruk en controversevrije achtergrond, werkte hij onder Gono bij de CBZ Bank Limited als algemeen directeur. Gono heeft een zeer groot belang in CBZ – dus kan Mangudya worden gezien als Gono’s voormalige of zelfs huidige protégé.

 

Dit geeft voedsel aan de onvermijdelijke gevolgtrekking dat Mangudya zou kunnen zijn benoemd op zijn nieuwe post om als Gono’s gevolmachtigde op te treden. Het is niet onredelijk te veronderstellen dat Gono nog steeds een krachtige relatie onderhoudt met Mugabe en Zanu (PF).

 

Door de jaren heen heeft hij nooit de talloze nieuwsberichten dat hij de persoonlijke financieel adviseur is van de president ontkend. Nog maar onlangs kwam naar buiten dat Gono, die zo kundig het oliemannetje van de Zanu (PF) machinerie was tussen 2000 en 2009, voor de formatie van de Regering van Nationale Eenheid, de positie van Senator zal krijgen om wijlen Kumbirai Kangai in de provincie Manicaland te vervangen.

 

Sommige waarnemers hebben al een verbinding gemaakt tussen de poging hem te katapulteren op het senatorschap en het grotere plan hem tot Minister van Financiën te benoemen. Dat zou Gono opnieuw tot Mangudya’s directe chef maken. Bedacht moet worden dat een veelheid van controversen de vroegere directeur nog steeds achtervolgen gezien de wijze waarop hij de centrale bank leidde van december 2003 tot het moment dat hij terugtrad. Op dit moment probeert Munyaradzi Kereke, die Gono vroeger adviseerde, het Constitutionele Hof in te zetten om de laatste te laten berechten voor vermeende fraude en corruptie.

 

Het is beslist zinnig te concluderen dat het benoemen van iemand die verplichtingen aan Gono heeft een poging is om het mogelijk bekend raken van corruptie bij de RBZ en de mogelijke vervolging van Gono af te dekken. We hopen maar dat Mangudya niet teveel ideeën van Gono zal overnemen, denkend aan degenen die geen tedere herinneringen aan hem hebben nadat hij buitenlandse bankrekeningen van diverse instanties beroofde en miljoenen dollars uitwiste van de bankrekeningen van hardwerkende mensen.