Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 20-5-2014

 

Onderzoekscommissie nodig voor Chingwizi

 

Wij voegen onze stem toe aan de internationale oproepen aan de regering om omstandigheden die leidden tot verwoestende overstromingen bij Tokwe-Mukosi Dam te onderzoeken en actie te ondernemen tegen de verantwoordelijken als die werkelijk ertoe zijn overgegaan dorpelingen te dwingen te werken op een nabijgelegen boerderij waarvan Zanu (PF) eigenaar is.

 

We ontvangen uiterst verontrustende berichten over corruptie uit het kamp, terwijl een nieuw rapport van Human Rights Watch inwoners citeert die beweren dat de regering opzettelijk water uit de dam liet lopen om inwoners van de gemeenschappen in de buurt, die deportatie zonder compensatie weigerden, te ‘‘manipuleren’’.

 

Er zijn ook beweringen dat sommige Zanu (PF) functionarissen misbruik hebben gemaakt van de slachtoffers van de overstroming, door ze te dwingen als slaven te werken op landbouwgrond die aan de partij is gelieerd. Daarbij werd ons verteld dat sommige functionarissen hulp die was bedoeld voor de slachtoffers, van wie de meeste nog steeds vechten voor voldoende voedsel en nog altijd in tenten leven ondanks gezamenlijke pogingen van de humanitaire gemeenschap hun leven te vergemakkelijken, voor andere doelen hebben gebruikt.

 

Deze beweringen zijn op zijn minst schokkend. Wij hopen dat ze niet waar zijn – maar ze zijn gedaan en enkel een transparant onderzoek kan ze op waarde schatten. We dringen er bij de regering op aan een neutrale onderzoekscommissie met vertegenwoordigers uit de publieke sector, het bedrijfsleven en de humanitaire sector in te stellen.

 

Zij zouden een onderzoek moeten uitvoeren naar de verdeling van aan Chingwizi gegeven hulp, vaststellen hoe de overstromingen precies plaatsvonden en uitzoeken wat er gebeurt met de slachtoffers en hun families. Worden ze werkelijk als slaven ingezet op boerderijen?

 

De onderzoekingen moeten ook de huidige moeilijke situatie van de gedeporteerde families onder de aandacht brengen om uit te vinden wat hen zo lang in het kamp heeft gehouden. Tot nu toe werd ons verteld dat hen ieder een hectare werd aangeboden in plaats van de beloofde vier.

 

Wat gebeurde er met het land dat was bestemd voor de hervestiging van de slachtoffers? Waarom is er geen geld om ze te compenseren?  Was er eigenlijk wel geld voor? Welke plannen liggen er om hun problemen snel op te lossen? Zonder dit onderzoek zal Chingwizi snel degenereren tot alweer een permanent vluchtelingenkamp vol ellende.