Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 10-6-2014

 

Respecteer eigendomsrecht eerst

 

De Zanu (PF) regering heeft het er luidkeels over hoe men van plan is om het indigenisatiebeleid* aantrekkelijker te maken voor investeerders door dit meer sectorspecifiek op aandeelhouderseisen te richten, liever dan een benadering van een-maat-voor-allen.

 

Het is duidelijk dat dit afstand nemen van het harde standpunt dat synoniem was geworden met inlandsheid* is bedoeld als een uiterste, wanhopige, stukje bij beetje- strategie om investeerders over te halen geld te gaan steken in het land om de zieltogende economie te redden.

 

Het is echter de overtuiging van de investeerder dat Mugabe en zijn regering hiernaar uitzien, maar duidelijk niet genoeg doen. Ze lijken te zijn vergeten dat een van de hoofdredenen waarom ze met lokale en internationale beleggers op de eerste plaats moeilijkheden kregen was dat ze een koppig gebrek aan respect toonden voor eigendomsrecht. Als ze dus werkelijk economisch herstel willen zien moeten ze een positieve en holistische** manier aannemen voor herstel van en respect voor eigendomsrecht. Er is geen eenvoudiger manier.

 

Wijdverbreide berichten over invallen in monumenten, boerenbedrijven en andere bezittingen beheersen de krantenkoppen weer. Legerofficieren, politici en zelfzuchtige personen die zich voordoen als oorlogsveteranen graaien willens en wetens opnieuw bezittingen bij elkaar.

 

Bijzonder verontrustend is het dat het lijkt alsof de regering niet de mogelijkheden heeft om met de bezetters, die een dikke huid lijken te hebben ontwikkeld en nu zelfs weigeren naar hun hoogste leiders te luisteren, te onderhandelen. Geen belegger zou het riskeren geld van zijn aandeelhouders te investeren in een land dat zo duidelijk doortrokken is van wetteloosheid. Zij willen niet riskeren dat hun bezittingen zonder dralen worden afgenomen.

 

De regering, te beginnen bij het Staatshoofd, moet dringend het probleem van eigendomsrechten aanpakken. Ze moeten optreden tegen de vroegere overtreders en een effectief mechanisme in werking stellen om degenen die in het verleden hun bezittingen verloren te compenseren.

 

Zelfs als ze het indigenisatiebeleid geheel overboord zouden gooien, zouden investeerders dit land mijden als er blijvend geen garantie zou zijn dat eigendomsrechten in de toekomst zouden worden gerespecteerd. Het probleem is – niemand gelooft meer wat ze zeggen. Als zij door de mensen serieus willen worden genomen zullen ze moeten HANDELEN.

 

*indigenisation; inheemsheid, inlandsheid, een lastig te vertalen begrip dat bovendien vaak, al dan niet met bijbedoelingen, interpretaties krijgt, die keer op keer specifiek moeten worden toegelicht. In principe beoogt de indigenisatiepolitiek in Zimbabwe dat de zwarte inwoners/ondernemers de eerste rechten krijgen.

**holistisch, van holisme (J.G. Smuts): de wereld bestaat uit grote gehelen die elk meer zijn dan hun som der delen, vert.