Wilf Mbanga

Vrijplaats CuBra

Hoofdredactionele commentaren uit The Zimbabwean

vertaald door Paul Bogaert

 


Hoofdredactioneel commentaar 24-6-2014

 

Informeer politieagenten over grondwet

 

Er moeten manieren zijn om de nieuwe grondwet systematisch en effectief bekend te maken bij alle leden van de Zimbabweaanse politie. Het is tenslotte de hoogste wet van het land en de basis van alle verordeningen. Het is dus van groot belang dat degenen die dagelijks de wet uitvoeren hem grondig zouden moeten kennen.

 

Deze oproep komt direct nadat aantoonbaar duidelijk werd dat het de politie, omdat zij in afzondering met de verordeningen omgaan, niet lukt de bepalingen van de grondwet op waarde te schatten. Regelmatig behandelen ze verdachten en onschuldige burgers op een manier die hun rechten schendt. Op onze snelwegen en wegen, waar wegblokkades algemeen kenmerkend zijn, zijn deze schendingen wijdverbreid.

 

Zo lijkt het bijvoorbeeld dat de politie een cultuur heeft aangenomen waarbij ze bestuurders van motorvoertuigen, tegen hun recht op bewegingsvrijheid, op allerlei ondeugdelijke redenen in verzekerde bewaring houden. Een methode die ze gewoonlijk gebruiken is het afnemen van het rijbewijs en autosleutels voor kleine vergrijpen en soms omdat ze gewoon hun “gezag” willen laten voelen.

 

De politie arresteert, stelt in bewaring en beschuldigt mensen op gronden die direct strijdig zijn met de nieuwe grondwet. Je kunt er met je verstand niet bij waarom de politie burgers blijft arresteren voor beweerde overtreding van ongrondwettelijke secties in wetten als de Wet op de Misdaad (Systematisering en Hervorming).

 

Mensen worden steeds maar gearresteerd vanwege het “ondermijnen van het gezag van de President”. Dit ondanks het feit dat dit de vrijheid van expressie van een persoon aantast zoals opgenomen in de grondwet. Zelfs een eerstejaars student rechten  weet dit.

 

Laat ons aannemen dat deze wetten nog steeds bestaan en, voordat ze worden herroepen, technisch nog van kracht zijn. Maar het heeft geen enkele zin kostbare manuren en financiële en materiële hulpbronnen te spenderen aan een zaak die zal worden verworpen op basis van ongrondwettigheid.

 

Een belangrijke reden waarom de politie nog steeds doorgaat en mensen op deze manier beschuldigt is omdat ze duidelijk onwetend zijn van grondwettelijke bepalingen. Het is van groot belang begrijpelijke strategieën en methodes aan te nemen om de uitvoerders van de wet over de grondwet te informeren. Als de politie al zo’n strategie zou hebben, moeten ze die herbezien omdat die niet de benodigde resultaten oplevert.